EN AĞIR BEDELİ KİM ÖDÜYOR?

Şaban Özdemir (NPGRUP)

Ali Taran'ın kanserli eşinden boşanır boşanmaz Ayşe Özyılmazel'le evlilik kararı alması tartışma yarattı.

 


Son günlerin en çok konuşulan konularından biri Ali Taran'ın kanserli eşinden boşanır boşanmaz Ayşe Özyılmazel'le evlilik kararı alması. Çift bu akşam gerçekleştirilecek törenle dünya evine girecekken, boşanmalarda tartışmaya açıldı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan boşanmalarda en büyük bedeli çocuktan sonra kadının ödediğine dikkat çekiyor…

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ayrılıkların en çok kadınları yıprattığını belirtiyor. Evlilik Psikolojisi kitabında Tarhan boşanmalar ve neden olduğu psikolojik yansımaları ayrıntısıyla değerlendiriyor…

Rektör Tarhan;

AYRILIK EN ÇOK KADINI YIPRATIR

"Boşanmada, çocuklardan sonra en büyük bedeli ödeyen taraf kadınlardır. Hem annelik duygusu, hem sosyal nedenler hem de psikolojik yapıları nedeniyle boşanma kadını erkekten daha çok yıpratır. Boşanma sonrası yaşanan en belirgin psikolojik rahatsızlık olan depresyon, kadınlarda erkeklere göre iki üç katı daha fazla görülür. Depresyon kadınlarda doğrudan, erkeklerde ise kendini içkiye sigaraya verme, sinirlilik, unutkanlık gibi dolaylı yani örtülü yaşanır.

Toplumun boşanmış bir kadına ve erkeğe bakış açısı farklıdır. Çoğu zaman boşanmış bir kadın için bu durum toplum tarafından ayıplı bir etiket gibi algılanır ve sorgulanır. Bu durum kadın üzerinde bir baskı oluşturur. Erkek içinse böyle bir sorun yoktur. Bu nedenle erkekler boşanmadan sonra daha rahat hareket ederler ve boşanmanın olumsuz etkilerinden çabuk kurtulurlar.

Boşanmanın erkek ve kadında farklı yaşanmasında beyinlerinin çalışma özelliği de belirleyicidir. Erkeklerin beyni sorunları takıntı yapmama eğilimindedir ve bunda da başarılıdır. Erkekler bu avantajlarıyla boşanma sonrasında duyguları yerine daha çok mantıklarıyla hareket ederler ve "evlilik benim için zararlıydı" düşüncesiyle yaşananları kolay unuturlar.

Kadınların beyni ise sorunları takıntı yapma eğilimindedir. Bu yüzden kadınlar karşılaştıkları sorunları beyinlerinde bitirip hayatlarına devam edemezler. Ayrıca çocukların durumu annelik duygularıyla hareket eden kadını daha çok etkiler. Kadının bu iki özelliği boşanmaya duygusal bakmasına neden olur ve duyguları kontrol etmekse zordur. Boşanma sonrasında duygusal ihmal yaşayan kadın, evliliğini bir türlü beyninde bitiremez ama bitirdikten sonra da güçlü olur. Erkek boşanma acısını aşmak için bir birim, kadın ise iki ya da daha çok birim çaba harcar."


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:01 Temmuz 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.