EBRU SANATIYLA RAHATLIYORLAR

NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi'nde hastalar Ebru sanatıyla rahatlıyor, yeteneklerini ortaya çıkarıyor ve sabretmeyi öğreniyorlar. İşte Ebru sanatının terapi etkileri.


EBRU SANATI KİŞİYE NELER KAZANDIRIR
 

İnsanın ebru sanatıyla ilişkisi diğer sanatlara göre manen daha fazladır ve ebru'nun pek çok terapi özelliği vardır.

- Ebru, öncelikle sabrı ve kabullenmeyi öğretir.
- Kontrolün tamamen ebru yapan kişide olmaması takıntıları azaltır.
- Ebru, kişiyi rutin hayatından çıkarıp başka dünyalara götürür ve ruh dinginliği sağlar.
- Ebru yapan kişi, o an ki duygu ve düşüncelerini, renk ve desen olarak dışa vurabilir.
- Ebru yaparken kişi kendisini yeniden keşfedebilir, kendisiyle ilgili yepyeni bir bakış açısı kazanabilir.
- Kişi dikkatini suya ve renklerin hareketine yoğunlaştırdığında gerginliği azalır.
- Ebru yaparken zamanın nasıl geçtiği anlaşılmaz.
- Ebru yaparken insanın aklına kötü bir şey gelmesi imkansızdır, çünkü statik değildir, hareket vardır, sudaki renk ve desenler sürekli değişir.
- İnsanın oyun oynaması bir ihtiyaçtır, çocukluğunu neredeyse unutmuş olan yetişkinlere suyla ve renklerle oyun oynama fırsatı verir ebru.
- Önemli olan sanatsal değeri olan bir ebru yapmak değil, hastanın bu süreçte zihnini, duygularını ve bedenini bütünleştirip stres ve endişeden uzaklaşıp rahatlamasıdır.
- Üretmek ve ürettiğinin beğenilmesini kişinin özgüvenini arttırır.
- Ebrunun rahatlatıcı özelliği kullanılan malzemenin tamamen doğal olmasından da kaynaklanır; su, toprak boyalar, gül dalı, geven dikeninin reçinesi olan kitre, sığır öd'ü, at kılı. Özellikle su; hareket eden su pozitif iyonlar yaydığından insanlar üzerinde olumlu etkileri vardır. Herkes deniz, göl kıyısında ya da akarsu kenarında huzur bulur, kendini dinlenmiş hisseder. Suyun görüntüsü kadar sesi de insanı rahatlatır. Eskiden darüşşifalarda mutlaka bir havuz ve fıskiye bulunurdu.

EBRU SANATI NEDİR?

Suda erimeyen boyaların yoğunlaştırılmış su üzerine serpilerek nakışlı kağıt elde etme sanatına ebru denir. Ebru en eski Türk kağıt süsleme sanatlarındandır.

Çağatayca'da damarlı, dalgalı anlamına gelen "ebre" kelimesi bu sanatın bilinen ilk ismidir. Bu sanata Farsça bulut gibi, bulutumsu anlamına gelen "ebri" denilirken zamanla bu isim"ebru" olarak değişmiştir. Kağıt üzerinde mermer dokusuna benzeyen damarlar görüldüğü için Avrupalılar "marbling paper" (mermer kağıdı) ya da "Turkish Marbling" demeyi tercih etmişlerdir. Ebru, ciltçilikte yan kağıdı olarak, hat yazı levhalarının etrafına dış ve iç pervaz olarak, hat yazılarında zemin kağıdı olarak ve ferman kutularını kaplamada kullanılmasının yanı sıra devlet belgelerinde ve resmi yazışmalarda belgelerdeki tahrifatı önlemek amacıyla zemin olarak kullanılmıştır.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:01 Mart 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.