Çocuklar da kaygı duygusu yaşar

Yalnızca çocuklara ait olan bir kaygı vardır: Ayrılık kaygısı bozukluğu. Çocuk bağlandığı kişiden ayrılmaya karşı aşırı tepki verir ve sürekli endişe ve gerçek dışı senaryolar üretir.

Ayrılık kaygısı bozukluğu nedir?

Cocuklar da kaygı duygusu yaşarAyrılık kaygısı bozukluğu yalnızca çocuklara özgüdür. Ayrılık kaygısı, çocuğun bağlandığı kişiden ayrılmaya karşı aşırı kaygı tepkisi vermesi olarak tanımlanmaktadır. Bu kaygı, bağlandığı kişiye zarar gelebileceğine veya çocuğu sevdiği kişiden ayıran bir takım felaketlere yönelik gerçek dışı ve sürekli bir endişe durumu; okula gitmeyi, bağlılık figürü olmadan uyumayı istememe veya reddetme; ayrılık konulu kâbusların tekrar tekrar ortaya çıkması ve ayrılık durumunda aşırı rahatsızlık veya fiziksel belirtilerle kendisini gösterir. Belirtiler en az 2 haftalık bir süre ile devam etmelidir. Ayrılık kaygısı bozukluğu yaygın değildir ve hem erkekler hem de kızlarda eşit oranlarda görülür. Hemen hemen tüm çocuklar, özellikle de erken çocukluk döneminde bir miktar ayrılık kaygısı gösterirler. Bu yaygınlık düzeyi tanı konulması ve müdahale edilmesinde sorun yaşanmasına neden olmaktadır.

Panik bozukluk kaygı ile ilişkili midir?

Panik atak, bedensel belirtilerin de eşlik ettiği yoğun korku ya da rahatsızlık dönemleri olarak tanımlanmaktadır. Ataklar sırasında şiddetli bir ölüm, kontrolünü kaybetme ve çıldırma korkusu vardır. Bu belirtilerin yanında, baş dönmesi, bayılma hissi, nefes alamama, nefes darlığı, çarpıntı, göğüste sıkıntı, bulantı ya da karın ağrısı, terleme, titreme uyuşma ve karıncalanma gibi bazı fiziksel belirtiler de panik atağa eşlik eder.

ORTAK ÖZELLİKLERİ OLAN KAYGILAR NELERDİR?

Ayrılık Kaygısı (çocuklara özgüdür)

Panik Bozukluk

Fobiler

Obsesif-Kompulsif (Takıntılar/Saplantılar) Bozukluk

Travma Sonrası Stres Bozukluğu

DR. FUNDA GÜDÜCÜ
PSK.DR. AYŞEGÜL ERAY

KAYNAK: //www.bugun.com.tr/haber_detay.asp?haberID=29789


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:24 Haziran 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.