Çocuğu Cesaretlendirme

Çocuğu CesaretlendirmeBazı insanlar ideallerine ulaşma yolunda yeterli azmi göstermezler. Karşılarına çıkan küçük bir engel pes etmelerine neden olur. Aslında o zaman kişinin kendisine “Acaba bu benim gerçekten arzu ettiğim şey miydi, idealim miydi?” diye sorması gerekir. Çünkü insan gerçekten istediği bir şey için mücadele eder. Hemen vazgeçen insan ya o şeyi çok fazla istemiyordur ya da başka bir sorun vardır.

Kimi zaman çocuklarda da çabuk vazgeçme eğilimiyle karşılaşıyoruz. Eğer çocuk gerçekten istemediği bir şeyden vazgeçiyorsa burada bir sorun olmaz. Fakat yapılması gereken ya da çocuğun gerçekten istediği bir şey söz konusu ise aile bu noktada çocuğu biraz cesaretlendirmeli, yüreklendirmelidir. Bazı insanların morali çok çabuk bozulur, hemen başaramama duygusuna kapılırlar. Çocuğunuzun böyle bir kişilik yapısı varsa ona vereceğiniz duygusal destek çok faydalı olacaktır. Ailesinden başarabileceğini duyan çocuğun kendine güveni ve çalışma azmi artacaktır.

Tanıdığım bir sporcu halterle uğraşıyordu, sonra bir sağlık sorunu yaşadı ve çok istediği halde halterden vazgeçmek zorunda kaldı. Bir sene gibi bir dönem depresyona girdi, daha sonra çok önemli bir vücut geliştirme yazarı oldu. İnsan yenilgiyi kabul etmeyip kendi idealine uygun farklı stratejiler geliştirebilir. Hedefe başka bir yoldan gidip ruhsal doyumu başka bir şekilde sağlayabilir.

Eğer bir çocuk yetenekli olduğu halde ilk yenilgide hedefinden vazgeçiyorsa anne baba ona destek olmalı, çocuğun başarılı olabileceğine inandıklarını söyleyip onu da kendisine inandırmalıdırlar. Çocuk, eğer halterci örneğinde olduğu gibi kaçınılmaz bir nedenden ötürü hedefinden vazgeçiyorsa yeteneğini başka bir yere kanalize etmesini sağlayacak şekilde onu yönlendirmelidirler. 

Okul hayatında ve meslek seçiminde aile daima çocuğun yanında olmalı, onun yeteneklerini, nasıl bir hayat tarzından mutlu olabileceğini araştırmalıdır. Elde ettiği bilgilere dayanarak çocuğu yönlendirmeli ama çocuk adına karar vermeyip kararı konuyu birlikte müzakere ettikten sonra çocuğun inisiyatifine bırakmalıdır.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:06 Haziran 2006

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.