Cinsellik öznel bir yaşantıdır

Cinsellik öznel bir yaşantıdır- 32 yaşında cinsellikle geç tanışmış bir bayanım. Ben eşimle evimizde yatak odamızda değilde açık mekanlarda veya değişik araçlarda beraber olmayı istiyor bazende zorluyorum. Başkalarının olduğu ortamlarda ona dokunmaya ve okşamaya bayılıyorum. Sırf bu nedenle her hafta eşimi sinemaya götürüyorum. O film seyrederken ben onunla adeta seks yapıyorum. 

- Cinsellik son derece öznel bir yaşantı. Cinsellikte neyin normal neyin anormal olduğunu söylemek zor ancak yaşadığımız toplumun kültürel değerlerini ve başkaları tarafından izlenebilme olasılığını da dikkate almakta yarar var. Burada önemli olan eşler arasındaki uyumdur. Sizin tercih ettiğiniz doyum yolları eğer eşinizde baskı ve zorlama yaratıyorsa bu cinsellik dışındaki iletişminizi olumsuz yönde etkileyecektir.

 

Adnan Tekirdağ- Bir iş yerinde gece bekçisi olarak çalışıyorum. Canım sıkılıyor ve seks hatlarına veya internetten yayın yapan seks sitelerine ödeme yaparak bağlanıyorum. 3 aydır aldığım maaşı buna yatırıyorum eşime de alamadığımızı söylüyorum. Bende bağımlılık oluşturmuş olabilir mi nasıl kurtulabilirim?

 Bağımlılık; zararlı etkilerinin görülmesi ve bilinmesine rağmen herhangi bir şeye güçlü bir şekilde istek duymak, ulaşamadığında yoğun bir sıkıntı duymak ve kendine engel olamamak hali olarak tanımlanabilir. Bu anlamda size zarar veren bir davranış alışkanlığı geliştirmiş olduğunuz söylenebilir. Bu alışkanlık sonucunda maddi kayba uğradığınız gibi, durumu örtmek için yalana başvurmanız da eşinizle olan ilişkinize, evliliğinize zarar verme olasılığı taşımakta. Boş vakitlerde yaşadığınız sıkıntıyı, ilginizi bu konudan uzaklaştırıp, size zararı dokunmayacak, daha yapıcı ve keyif veren başka uğraşlara çevirerek giderebilirsiniz. Ayrıca bu sitelere duyduğunuz ilgi ve çekimi ortadan kaldırmak için, evliliğinizdeki cinsel yaşantınızı gözden geçirerek eksikliğini duyumsadığınız şeyler varsa bunu eşinizle paylaşıp ortadan kaldırmayı deneyebilirsiniz.

 

Rumuz Konuşkan- 22 yaşındayım. Babam annem ablalarım sürekli cinsel içerikli konuşmam sebebiyle bana eleştiriyorlar. Elimde olan bir şey değil. Ablam böyle konuşacağına git bir kız arkadaş edin. Bunu yapıyorsan sadece konuşuyorsun diyerek küçümsüyor. Bu psikolojik nedene bağlı olabilir mi?

 - Bu yaşta cinselliğe ilgi ve çekim duymak anormal bir durum değil, ancak konuşmaların içeriği çevredekilerin dikkatini çekecek ölçüde bu konuya yoğunlaşmış ise eleştirileri dikkate almak ve nedenlerini anlamaya çalışmak fayda sağlayacaktır. Aile üyeleri bireyi en yakından tanıyan ve gözleme olanağı olan kişiler olduğu için onların yorumları önemli; karşılanmamış bir takım isteklerin ve karşı cinsle iletişim azlığının varlığına işaret ediliyor olabilir, bu açıdan yaşamınızı gözden geçirmeniz ve sosyal açıdan varsa eksiklikleri gidermeye çalışmanız cinselliğin tek başına ön plana geçmesini engelleyecektir.

  

Erol İzmir- 19 yaşındayım. Halka açık tuvaletlerde kapı arkasına yazılan telefonları arayıp mutlaka konuşuyorum. Bazen onlara hakaret ettiğimde oluyor. Bir defasında buluşmayı macera olsun diye denemiştim kendimi ellerinden zor kurtardım. Karşı cinse ilgi duyuyorum ama bu güne kadar yüz yüze hiçbir kıza arkadaşlık teklif edemedim. Bunu düşündüğüm zaman bile elim ayağım karışıyor? 

- Bu yaş döneminde cinselliğe ve karşı cinse ilginizin yoğun olması doğal. Ancak cinselliği birinci planda tutmak yerine öncelikle karşı cinsle sağlıklı iletişim kurma konusunda kendinizi geliştirmelisiniz. Henüz karşı cinsi tam olarak tanımadığınız için bir miktar kaygı ve heyecan yaşamanız da doğal. Reddedilme, rezil olma gibi endişelere kapılmak sizin yaşınızda pek çok kişinin yaşadığı bir durumdur.

 

Ercüment- 52 yaşındayım kısa süren mutsuz bir evlilikten sonra ikinci kez evlendim. Yeni eşimin 18 yaşında bir kızı var bizimle kalan. Gençlik heyecanıyla çok frapan giyiniyor. Evde de her yanı belli. Ben ise gözümü ondan alıkoyamıyorum. Gece tuvalete kalktığımda üstünü örtmek bahanesiyle seyretmekten kendimi alamıyorum bir defasında eşim fark etti ve aramızda tartışma yaşandı. Bu durumda benim ne yapmam gerekir? 

- Bu tür karşılaşmaları azaltmalı ve ilginizi onun cinsiyet özellikleri dışındaki özelliklerine çevirerek iletişiminizi düzenlemelisiniz.

  

- 27 yaşında 3 yıllık evli bir bayanım. Bir süredir çalışmıyorum. Eşimi işe gönderdikten sonra hemen bilgisayarın başına geçiyorum. Pornografik yayın sitelerini saatlerce dolaşıyorum. Sanal ortamda bir arkadaşım oldu ve onunla sanal ortamda konuşarak orgazm oluyorum. O kadar çok şiddetle boşalıyorum ki akşam eşimle istemeye istemeye sevişiyorum. Bu sanal alem merakım evliliğimde bir şeylerin değişmesine neden olur mu? Aslında eşimden memnunum. 

- Bir süredir çalışmadığınızı belirtmişsiniz, çalışma yaşamından çıktıktan sonra ev yaşamına alışmak ve zamanı yapılandırmakta zorluklar, sıkıntılar olabiliyor, ancak sizin zamanı doldurmak için seçtiğiniz yol evlilik yaşantınızı olumsuz olarak etkilemeye başlamış. Orgazm yaşantısı sırasında beyin morfin benzeri bir madde salgılar, sonrasında gevşeme, rahatlama yaşanır, ancak seksi tek rahatlama aracı haline getirmek yaşamı kısıtlayacaktır. Cinsellikle sağlanan haz yaşantısını farklı keyif veren uğraşlar ve hobiler edinerek de karşılayabilir ve sosyal yaşantınızı canlandırarak kişilik gelişiminize katkı sağlayabilirsiniz.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:19 Nisan 2006

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.