Bilgisayar Oyunları Çocukları Tehdit Ediyor

Bilgisayar Oyunları Çocukları Tehdit EdiyorBilgisayarda oynanan şiddet içerikli oyunların çocukları oldukça olumsuz etkilediği bildirildi. Piyasaya her yıl çıkan yüzlerce yeni bilgisayar oyunu başta görsel efektleri ve aksiyon sahneleri olmak üzere etkileyici senaryolarıyla dünya genelinde milyonlarca çocuğun ilgisini çekiyor. Kimi çocuklar evlerinde zamanlarının büyük bir bölümünü bilgisayar başında oyun oynayarak geçirirken, kimileri de ailesinin bilgisi dışında internet kafelere giderek, saatlerce oyun oynuyor.

Eğlenceli gibi görünse de özellikle şiddet içerikli birçok bilgisayar  oyununun çocukları tehdit ettiği bildirildi. Okulların açılmasına rağmen  çocuklarını bilgisayar başından kaldıramayan birçok ailenin, evde uyguladığı her türlü yaptırıma rağmen bir sonuç alamadığından şikayet ederken, kimilerinin de uzmanların kapısını çalarak profesyonel yardım istediği ifade edildi.

Ailelerin en büyük şikayetinin ise “çocuklarının derslerden geri kalması, ödevlerini yapmaması, aile bireyleriyle az vakit geçirmesi, okuldan kaçarak veya kendilerinden izin almadan internet kafelere gitmesi” olduğu belirtildi.

ÇOCUKLARI BİLGİSAYARLARDAN UZAK TUTMANIN BAZI YOLLARI

Ailelerin büyük bir bölümünün çocuklarını bilgisayarlardan uzaklaştıramadığını ifade eden psikolog Serap Duygulu, buradaki en önemli sorunun ilgisizlik olduğunu savundu.

Anne ve babaların çocukları ile yeterince ilgilenmediğini kaydeden Duygulu, şöyle devam etti:

“İlk olarak aile birliği kavramına saygı göstermek zorundayız. Çocuklarımıza ve birbirimize zaman ayırmak çok önemli. Ailece televizyon başında dizilere kilitlendiğimizde, çocuklarımıza niçin ders yapması gerektiğini ya da bilgisayarlar nedeniyle karşılaşabileceği sorunları anlatamayız. Birçok kişi çocuklarının gün içinde ne hissettiğini, neler yaşadığını, kaygılarını, korkularını, sevinçlerini bilmiyor. Eve geldiği anda komutlar vermeye başlıyor. Onları dinlemek, kucaklamak, dokunmak, sevdiğini söylemek aslında daha baştan pek çok sorunu çözecektir.”

Çocukları bilgisayar başından uzaklaştırmak için grup olarak yapabileceği sporlara yönlendirmenin etkili bir yol olduğunu belirten Duygulu, bu şekilde çocukların hem yeni arkadaşlar edinebileceğini hem de hem de ortak bir faaliyet içinde yer alarak, sosyal yönden gelişeceğini anlattı.

Artık psikolojik olarak tedavi edilmek üzere “İnternet Bağımlılığı” adıyla literatüre girmiş bir hastalık olduğunu ifade eden psikolog Serap Duygulu, bilgisayarların sadece çocukları değil yetişkinleri de “esir aldığını” ifade etti.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:15 Eylül 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.