BÖCEKLER DAHA AKILLI

CUMHURİYET BİLİM TEKNİK EKİ

Böceklerin beyin yetisini inceleyen bilimciler, böceklerin birçok omurgalı hayvan kadar zeki olduklarını açıkladı.

Dünyanın her kösesinde yasayan böcekler, tüm hayvan türlerinin yaklaşık yüzde seksenini oluşturur ve gezegenimizin en başarılı yaşam biçimidir. Ama insanlar yine de böcekleri ilkel canlılar olarak görür.
 
Böceklerin beyin yetisini inceleyen Berlin Humboldt Üniversitesi bilim insanları, böceklerin birçok omurgalı hayvan kadar zeki olduklarını açıkladı. Mesela arılar veya karıncalar üzerinde gerçekleştirilen araştırmalar, bu hayvanların çok gelişmiş davranış biçimleri sergilediklerini gösterdi.

Bernhard Ronacher ve ekibi, bir çöl karıncası türünün şaşırtıcı yer bulma yetisini inceledi. Karıncalar yem ararken yuvalarından, en az yüz bin beden boyu uzaklaşıyorlar. Yem bulduktan sonraysa kestirmeden geri dönüyorlar.

Bu kısaltmayı hesaplayabilmek için yürüyüş yönü ve geride bıraktıkları mesafe hakkındaki bilgileri birleştirmek zorundalar, bunun için de, gün ışığından ve bir tür adım sayardan yararlanıyorlar.

 


Arı araştırmalarından, böceklerin öğrendikleri ve davranışlarını deneyimleriyle birleştirdikleri biliniyor. Arılar örneğin renkleri ve kokuları ödüllendirmeyle ilişkilendirerek, akıllarında tutabiliyorlar. Zekâ kavramı burada biraz abartılı kaçabilir,

Sonuçta ilk önce neyle karsı karsıya olduğumuzu öğrenmemiz gerekir, diyor Ronacher.

İnsanın sahip olduğu karmaşık sorun çözme davranışı olarak zekâ, hayvanlar dünyasında çok enderdir. Yeni stratejiler geliştirebilmek için çevresindeki bağlantıları çok az hayvan türü kavrayabiliyor.

Planlı davranışlar veya alet kullanımı gibi yetiler sadece insansı maymun, kargagiller veya yunuslar gibi çok gelişkin hayvanlarda görülmekte. Böceklerin beyin yetisi hep belli baslı yaşamsal gerekliliklerle ilişkili Bazı istisnalar dışında bu durum aslında omurgalıların büyük bir kısmı için de geçerli. Yani genel olarak bakıldığında böceklerde omurgalılardan pek aşağı kalmıyorlar, diyor davranış bilimcisi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:07 Nisan 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.