BAHARLA SİZ DE YEŞERİN

Formsante

Yalnızca evinizde değil ruhunuzda ve bedeninizde de bahar temizliği yapın. Hemen kendinize bir öncelikler listesi yapıp baharın tadını çıkararak forma girin.

Bahar, yenilenmeye, yaşama dair yenilikler yapmaya, yeni kararlar almaya uygun bir mevsim. Fazla kilolarınızdan kurtulmak, sigarayı bırakmak, evinizde yenilikler yapmak, takıntılarınızdan arınmak, yaşamınızda hep ertelediğiniz değişiklikleri yapmak, belki yeni bir saç stilini denemek, kış boyu ertelediğiniz sağlık sorunlarınızı çözümlemek, spora başlamak, ailenize, sevdiklerinize daha fazla zaman ayırmak, stresle baş edebilmeyi öğrenmek, küskünlükleri unutmak ve ertelediğiniz birçok şey için bahar bir başlangıç olabilir.

Sizin önceliğiniz hangisi? Önce bunu belirleyin

Siz baharda kendiniz ve sevdikleriniz için neler yapacaksınız? Ya da 'Bir gün yaparım' diye ertelediğiniz neler var? Hemen kağıdı kalemi alıp, öncelik sırasına göre kendiniz ve sevdikleriniz için yapmak isteyip de yapamadıklarınızı yazmaya başlayın. Ertelediğiniz ne çok ihtiyacınız olduğunu göreceksiniz. Evinizle, işinizle, kendinizle, sevdiklerinizle ilgili maddeleri sınıflandırın ve işe kendinize öncelik vererek başlayın.

ERKEN KALKAN YOL ALIR

Kışın kasvetli havası, yerini erken aydınlanan geç kararan günlere bıraktı. Bahara girerken hep ertelediğiniz sabah yürüyüşleriyle güne mutlu başlamaya ne dersiniz? Sabah erken kalkmanın sağlık açısından son derecede yararlı olduğunu belirten İstanbul Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve İç hastalıkları uzmanı Prof. Aykan Canberk, "Sabah 06.00'da vücudumuzdan salınıp kana karışan bazı hormonlar (adrenalin, angiotension) kanda pıhtılaşma eğilimini arttırırlar. Bu yüzden erken kalkıp hareket etmek damar tıkanmaları eğilimini azaltır" diyor.
Bahara geçişte erken kalkmanın bazen hayat kurtarıcı etkisi olduğunu hatırlatan Prof. Canberk, çok ilginç bir bilgiyi de sözlerine ekliyor: "Yapılan bilimsel çalışmalar çok ilginçtir ki  kandaki kolesterol düzeyinin kış mevsiminde arttığını göstermiş. Bu artış ise önemli miktarlarda oluyor. Nedeni önemli merkezlerde araştırılıyor. İşte bu nedenle de bahara girerken ne kadar erken kalkıp ne kadar hareketli olursak o kadar sağlıklı kalırız".

Erken kalkmanın yararları bu kadarla da kalmıyor:

- Erken kalkanların uyku problemleri daha az. Araştırmacılar erken kalkmanın depresyonu yenmeye yardımcı olduğunu söylüyor.
- Erken kalkmak vücut hormonlarını düzenlediği gibi kilonun korunmasında da etkili.
- Erken saatteki güneş ışığı mevsimsel duygulanım bozukluğuna karşı iyi geliyor.
- Stresi hafifletiyor. Kişinin sabahları beş dakika sessizlikte kendisiyle baş başa kalması günü sakin geçirmesinde etkili.

SABAH YÜRÜYÜŞÜNE BAŞLAMADINIZ MI?

Prof. Canberk, "Baharla birlikte sabah yürüyüşleri verilecek en doğru karardır" önerisinde bulunuyor. Çünkü yürüyüşler birçok yararın yanı sıra kolesterolün de düşmesine yardım ediyor.

Peki yürüyüş insan vücudunu nasıl etkiliyor? Düzenli olarak yapılan (her sabah yarım saat ya da haftada üç sabah yarımşar saat) yürüyüş ya da spor bakın bize neler sağlıyor?

- Yürüyüş kemikleri güçlendirir, kemik erimesinden korur
- Eklemler hareket ettiği için eklem iltihabını önler
- Mutluluk hormonu salınımı hızlanır ve stres çözülür
- Kan dolaşımı düzene girdiği için kalp damar hastalıklarına karşı korunma sağlar
- Kan dolaşımı hızlandığı için yağ yakımı artar
- Adaleler çalıştığı için kaslar güçlenir
- Tüm beden hareket ettiği için duruş bozuklukları düzelir

UYKU SORUNU

Uyku süresinin yaş ile ilgili olduğunu söyleyen Prof. Aykan Canberk, yaş gruplarına göre uyku ihtiyacın değiştiğini söylüyor ve şu bilgiyi veriyor: "Yenidoğan döneminde uyku süresi  16-20 saat, okul öncesi dönemde 10-12, 10 yaş civarında 9-10, ergenlik döneminde 7-8, erişkin dönemde 6-7 saattir. Bebekler, gece uykusundan başka, günde en az iki kez uyurlar. 1,5-2 yaş civarında sabah uykusu, 5 yaş civarında öğleden sonra uykusu kalkar.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:17 Nisan 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.