Artık Zekanız ve Hafızanız Daha İleri (TMU Kaskı ile)

Geleceğin beyinle ilgili döneminde, akli manyetik uyarı ve hafızayı güçlendiren ilaçlar, unutkanlık ve dalgınlığı beyninizden silecekler.

2015 yılı dolaylarındasınız. Seansınız, sanal yap-bozlar, hafıza testleri ve tepki zamanını ölçen oyunları içeren bir dizi akıl testiyle başlıyor. Sonuçlarınızın değerlendirilmesinin ardından, elektromanyetik halkalar içeren hafif bir kask giyiyor ve 3 boyutlu bir cihazın beyninizi görüntüleyerek başlığı ayarlamasını bekliyorsunuz. Cihaz, gri maddenizi acı vermeyen enerji itkileriyle vurdukça ilginç bir şekilde kendinizi enerjiyle yüklenmiş hissediyorsunuz. Birkaç dakika sonraysa, akıllı bara giderek beyni güçlendiren hapları alıyorsunuz.

Bu senaryo göründüğü kadar uzak değil. Sinir bilimcisi Mark George ile ekibi, belki bir gün bir pilotun kaskının içine yerleştirilip yorgun pilotun beynini rahatlatacak çok hafif elektromanyetik halkalar geliştirdiler.

Bu kafatasının içine nüfuz eden Manyetik Uyarı (TMS) cihazı, kişinin beyninin birkaç santimetre içine saniyeden daha az süren enerji itkileri göndererek beyin hücrelerindeki elektriksel aktiviteyi başlatır. Sözgelimi, bir kişinin herhangi bir sesi duyunca tepki olarak hemen bir düğmeye basması isteniyor.

Çalışmalara göre, düğmeye basmadan hemen önce beynin ilgili bölgesine manyetik itki gönderildiğinde, bu tepki süresinde yüzde 5 ila 10 arasında ilerleme sağlanabiliyor.

Beynin merkezine giriş

TMS, beynin hareketlerinin 3 boyutlu resmini çekebilen fMRI ile birlikte çalıştığında sinirlerin belirli bir bölgesini hedef alabiliyor. George’un ekibi, depresyondaki hastaların pek çoğunda anormalliklerin gözlendiği beynin prefrontal korteksini bir hafta boyunca ritmik olarak (rTMS) uyardı. Sonuç olarak, kişinin semptomlarında gelişim gözlendi. TMS araştırmacıları, beynin merkezine girme yöntemleri geliştirmeyi ve Parkinson gibi hastalıkları tedavi etmeyi umuyor.

Bu arada Helicon Therapeutics ve diğer laboratuvarlar, bilişsel performansı ve hafızayı geliştirici bileşikler geliştiriyor. Bu ilaçların hedeflerinden biri, uzun süreli hafızaların oluşturulmasına yardımcı olan CREB proteini.

Beyinlerindeki CREB miktarını arttırmak amacıyla meyve sineklerinin genetik yapılarını değiştiren bilim adamları, üstün hafızaya sahip hayvanlar yarattılar. Canlıların normalde, ışıkla şok veren bir odayı kokusundan tanıyarak buradan uzaklaşmaları için 10 seans gerekir. Genetik yapıları değiştirilen hayvanlarsa bunu 1 seansta öğrendiler. İnsan üzerindeki deneyler de bu yaz başlıyor.

Eğer başarılı olursa, bu teknolojinin ilk müşterileri yaşlılık veya hastalıklar nedeniyle beyin sorunları yaşayanlar olacak. Araştırmacılardan Tik Tully, bu tür tedavilerin sağlıklı kimseler üzerinde denenmesinin en az 10 yıl alacağını belirtiyor. Çünkü potansiyel tehlikeleri sanılandan daha da fazla.

Beyninizi baştan eğitin

TMS kaskı (1), hareket edebilen mıknatıslarla yüklü (2). Saniyeden çok daha kısa süren enerji itkileri, nöronlardaki elektriksel aktiviteyi tetikler. Uzmanlar, ilk olarak bilişsel eğitim merkezlerinde kişinin nöral dolaşımını incelemeyi hayal ediyor. Bir zeka eğitimcisi, ‘beyin dolaşımını daha işlevsel duruma getirmek için’ ilaçların da bulunduğu beyin egzersizi reçetesi yazacak.

 

* Bu haber şu başlık altında yayınlanmıştır:

En yeni teknoloji ürünleri arasında en iyi 5

Bilim ve teknolojinin gelecekte nasıl olacağını tahmin etmek artık zevkli ve yararlı bir uğraş; biraz da sersemletici. Kök hücrelerini, 10 ila 20 yıl içinde tam teşekküllü insan dişine dönüştürebilecek ya da gelecek nesil kompozit maddelerin içine ‘kendi kendini onarabilen’ mikroskobik yapılar ekleyebilecek miyiz? Ve ne zaman?

Kesin olan bir şey var: Tüm bu atılımlar, canlı ve cansız şeylerin kodlarıyla oynanarak gerçekleşecek. Makinelerimizi daha fazla bilgiyle donattıkça ve bilgisayarlarımızın nasıl çalıştıklarına daha fazla kafa yordukça imkanlarımız da genişleyecek.

Şimdi TV programlarında sık işittiğiniz bir anonsu biz de burada yapalım: Koltuklarınıza oturun ve aşağıda size sunduğumuz ‘En Yenilerin En İyileri’ni okurken başınızın dönmesine hazır olun!

1- PDA: Gerçek bir cep bilgisayarı
2- İleri zeká ve hafızanız var (TMU kaskı ile)
3- Kendini onarabilen otomobil
4- Dişiniz sağlıksız mı? Yenisini çıkartın
5- Robot böcekler


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:29 Mayıs 2004

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.