5 yaşındaki yeğenim konuşamıyor

5 yaşında erkek yeğenim var ama konuşamıyor. Bizden pet testi istediler çözüm olabilir mi ne yapabiliriz .

SORU Ben 3 yıl önce eşimden ayrıldım. 17 yaşında bir oğlum ve 10 yaşında bir kızım var. Sorunum eşime onca yıl katlanmak olarak gördüğüm anları (16 yıl evli kaldım) unutamamak ve yeni bir hayata başlayamamak. Ayrılmama rağmen tayin yaptıramıyorum ve aynı şehirde yaşıyoruz. Çocuklarım da özellikle kızım babasının yeterince ilgilenmediğinden şikayetçi ve onun yanına da gitmiyor. Daralmış bir çember içinde gibiyim ve çevremde kimse yok.

CEVAP Yaşamda yalnız önemli bir felaketin yaşanması travma etkisi yaratmaz, yaşamda süregelen olumsuz olaylar da travma etkisi yaratabilir. Bu da çaresizlik duygusuna, depresyona neden olabilir. Yeni bir yaşama başlamak için mutlaka şehir değiştirmek gerekmeyebilir. Olumsuzlukların etkisini gidermek ve unutmak, yeni bir yaşama başlamak için psikoterapi yardımcı olur. Durumunuza göre psikoterapi türü seçilir. Depresyon tablosu varsa, onun için de tedavi birlikte planlanır.

SORU Ben sürekli ellerimi yıkıyorum nasıl kurtulabilirim.

CEVAP Sürekli el yıkamak sizi ve çevrenizi rahatsız ediyor, çok zamanınızı alıyor, işlevlerinizi yerine getirmenizi engelliyorsa, obsesif kompulsif bozukluk (OKB) olarak düşünülür. OKB'de tekrarlayan davranışlar, özellikle davranışçı tekniklerden çok yarar görür ve düzelir. Bunun yanında başka belirtiler de varsa, onlar da ele alınır. Tedaviniz için bir psikiyatriste başvurmanız uygun olur.

SORU 5 yaşında erkek yeğenim var ama konuşamıyor. Bizden pet testi istediler çözüm olabilir mi ne yapabiliriz.

CEVAP Erkek çocukların konuşmasının kız çocuklardan daha geç olduğuna ilişkin bir kanı vardır ve kısmen doğrudur. Normal gelişme sürecinde çocuklar 12 aylıkken konuşmaya başlar, iki yaşında birkaç sözcüklük cümleler kurabilir. Konuşmanın başlama zamanında anne-babanın konuşma zamanı da önemli olabilir. Fakat dört yaşından sonra konuşamamanın mutlaka araştırılması gerekir. Bu araştırma temel olarak organik yönden olsa da, ruhsal nedenlerin de araştırılması iyi olur. PET (pozitron emisyon tomografisi) yarar sağlayabilir. Bu konuda daha kesin bilgi almak için bir çocuk ve ergen psikiyatristinin görüşlerini almanız uygundur.

 

DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

CİNSEL SORUNLARINIZ MI VAR? ÇÖZÜN...

TAKINTILARINIZI YENEBİLİRSİNİZ...

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞINIZ VARSA ÜZÜLMEYİN, KURTULABİLİRSİNİZ'...


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Kasım 2021Yayınlanma Tarihi:03 Eylül 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.