4 MİLYON ASTIMLI VAR

DHA

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. İnci Gülmez, kronik bir solunum yolu hastalığı olan astımın dünyada 300 milyon, Türkiye'de ise 4 milyon kadar insanı etkilediğinin tahmin edildiğini söyledi.

Her yaşta ortaya çıkabilen astımın çocukluk döneminde daha sık görüldüğünü, görülme sıklığı yaşam ve çevre koşullarının değişmesine bağlı olarak giderek arttığına dikkati çeken Prof.Dr. İnci Gülmez, hastalığın yakınmalara neden olabildiğini ifade etti.

Yakınmasız kalabileceklerini bilmeyen ve bunu istemeyen hastaların hekime başvurmada geç kaldığını ve hastalığını ilerleyebildiğini belirten Prof.Dr. Gülmez, "Uygun tedavi ile hastalık kontrol altına alınabilmektedir. Bu yıl 'Astımınızı kontrol edebilirsiniz' ana temasının anlatılması hedeflendi. Astımlı bir hasta için kontrol altında olmak, gündüz astım yakınması bulunmaması, gece astım nedeni ile uyanmama, hastalığı tedavi eden ve kontrol altında tutan ilaçları kullanırken ayrıca hızlı etkili nefes açıcı ilaçlara gereksinimin olmaması, nefes ölçümlerinin normal düzeyde olması ve günlük işlerin engellenmeden yapılabilmesi demektir. Dünyada ve ülkemizde hastalığın tedavisi ile ilgili gereken her türlü ilaç ve tedavi bulunmaktadır" dedi.

Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. İnci Gülmez, Türkiye’de astımlı hastaların yalnızca yüzde 1.25’inde bir yıl boyunca tam kontrol sağlanırken bu oranın Batı Avrupa’da yüzde 5.3 olduğunu vurguladı. Prof.Dr. Gülmez, "Astım hastalarının yüzde 90'ı gündüz yakınma yaşamakta, yüzde 60'ı gece uyanmaktadır. Son bir yılda her 4 hastadan biri hastaneye yatmış, yarısı acil başvuruda bulunmuştur. Astımlıların yüzde 80'i günlük yaşamının bu hastalıktan etkilendiğini belirtmekte ancak yüzde 43 gibi yüksek bir oranı iyimser bir algılama sonucu hastalığının kontrol altında olduğunu düşünmektedir" diyerek sözlerini tamamladı.



Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:03 Mayıs 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.