3 Güneş’i bir odaya sığdırdılar

Çinli bilim insanları, bir plazmayı laboratuvar ortamında tam 49.9 milyon santigrat derece sıcaklığa ulaştırmayı başardılar. Bu, bizi ısıtan Güneş’in çekirdeğindeki sıcaklığın 3 katına denk geliyor.

Çin Bilim Akademisi Plazma Fiziği Enstitüsü’nde nükleer füzyon üzerine çalışan bilim insanları, özel bir cihazla, Güneş’in çekirdeğinde görülenin tam 3 katı sıcaklıkta plazma üretmeyi başardılar.

TAM 102 SANİYE O ISIDA KALDI

Bilim insanlarının, Deneysel İleri Süperiletken Tokamak adlı cihazı kullanarak, plazmayı 102 saniye boyunca 50 milyon Kelvin (tam 49.999 milyon Celsius) sıcaklıkta tutmayı başardığı açıklandı. Uzmanlar, daha önce hiçbir cihazın plazmayı bu derece yüksek sıcaklıkta bu kadar uzun süre sabit tutamadığını belirtti.

Bilim insanları, çok yüksek sıcaklıklarda atomların birleşerek yüksek oranda enerji üretmesini sağlayan nükleer füzyon tekniğinin gelecekte Dünya’nın başlıca enerji kaynağı olabileceğine inanıyor. Henüz araştırmalar bu hayali gerçekleştirmeye yaklaşmadı.

A.A

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:21 Şubat 2016Yayınlanma Tarihi:15 Şubat 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.