25 yaşında ama çok dengesiz
Benim sorum kardeşimle ilgili küçükken çok fazla ameliyat geçirdi şimdi 25 yaşında ama çok dengesiz.

SORU Benim sorum kardeşimle ilgili. Küçükken çok fazla ameliyat geçirdi şimdi 25 yaşında ama çok dengesiz. Örneğin, şaka yaparken veya konuşurken birden çok sinirlenip agresif birisi olabiliyor. Anneme bile ters davranabiliyor, çevresinde onunla iyi geçinen, onu seven hiç kimse yok. Bir işte en fazla 3 ay çalışıyor, başından bir evlilik geçti, ondan sonra temizliğine hiç önem vermiyor.
CEVAP Bu belirtilere göre herhangi bir yorum yapmak hem güçtür, hem de doğru değildir. Bu kişinin çocukluk yıllarındaki hastalığının ne olduğunun ve hangi ameliyatları geçirdiğinin bilinmesi gereklidir. Küçük yaşlarda hastalık ve çok sayıda ameliyat geçirmek, bir kişinin kişilik yapısıının gelişmesini, kişilerararası ilişkilerini, kendisiyle ilgili algılarını, iş ve aile uyumunu, işlevlerini etkileyebilir. Bu etkilenmeler erişkin yaşama da yansır. Organik hastalık ameliyatların sonucunda geçtiyse, buradaki bilgilere göre kişilik yapısı önemli bir ip ucu olabilir. Eksik bilgilerin tamamlanması ve psikiyatrik muayene sonucunda hangi psikiyatrik bozukluğun olduğu anlaşılır. Buna göre belirtiler veya bozukluk ele alınır. Bu nedenle bir ruh hekimine başvurmak gerekir.
SORU Yedi-sekiz senedir psikiyatri tedavisi görüyorum. Bir yıl önce eşimden ayrıldım. Şimdi daha iyiyim, çok ilaç kullandım. Her gece rüya görüyorum, bu rüyalar beni etkiliyor. Çoğunu da yaşıyorum. Üzüntü yaşadığımda nefesim daralıyor ve konuşmamı etkiliyor. CEVAP Mutsuz bir evlilik ve boşanma insanda stres yaratan yaşam olaylarıdır. İlaçlar da bu dönemi hafif atlatmaya yardımcı olur. Normal olarak her insan rüya görür, fakat bazı insanlar anımsamayabilir. Görülen her rüyayı anımsama uykunun hafif olmasıyla da ilgili olabilir. Üzüntüyle birlikte sıkıntı yaşama, insanda ruhsal belirtilerle birlikte fiziksel belirtilerin de ortaya çıkmasına neden olur. Buradaki belirtiler bu anlamda düşünülmelidir. Yeni yaşamın zaman içinde düzene girmesi, tedavinin sürdürülmesiyle uyum artar ve bu belirtiler atlatılır.
SORU On dokuz yaşımdan itibaren başlayan baş ağrım baş dönmesi ile başladı. Regli başlangıcımda ve bitiminde şiddetleniyor. Antidepresanlara bağışıklık kazandım, ayın üç haftasını ağrı kesicilerle geçiriyorum.
CEVAP Adet döneminde kandaki hormon düzeylerinin değişmesi ruhsal durumu da etkiler. Bu durum her kadında görülür, aralarındaki fark şiddet farkıdır. Belirtileri şiddetli yaşayanlarda 'adet öncesi gerginlik sendromu' adı verilen bir tablo görülür. Bu durumu ele alırken mutlaka kan hormon düzeylerine bakılmalıdır. Gerek durumun netleşmesi, gerekse uygun tedavi için bir kadın hastalıkları uzmanı ile bir ruh hekiminin birlikte değerlendirme yaparak tedaviyi birlikte yürütmeleri uygun olur. Antidepresanlar bağımlılık yapmayan bir ilaç grubudur, önemli olan kişinin durumuna uygun ilacın seçilip uygun dozda kullanılmasıdır.