2012’de 32 bin Türk ‘havadan’ öldü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kürese hava kirliliği ile ilgili son araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

Araştırmaya göre, 2012 yılında hava kirliliği kaynaklı havtalıklar sonucu dünyada en çok insan, 1 milyon 32 bin 833 ile Çin’de can verdi. Türkiye'de ise hava kirliliğine bağlı 32 bin 668 insan hayatını kaybetti.

Ölüm sayısı ülke nüfusuna oranlandığında ise ilk sırası yüzbinde 120 ile Ukrayna aldı. Araştırmada, Türkiye’de de sadece 2012 yılında, hava kirliliği kaynaklı rahatsızlıkların 32 bin 668 can aldığı belirtildi. Bu miktar yüzbinde 44 ölüme karşılık geliyor. Hava kirliliğinden ölüm oranı sıfır çıkan ülkeler en sondan itibaren Solomon Adaları, Mikronezya, Kiribati, Brunei, Fiji, Avustralya ve İsveç oldu.

3 BİN MEVKİDEN HAVA KİRLİLİĞİ VERİLERİ TOPLANDI

Ölüm oranına göre Ukrayna’yı Bulgaristan, Belarus, Rusya ve Ermenistan izledi. Araştırma için 8 uluslararası kurumdan 16 bilim insanı çalıştı. Araştırmacılar, karada konuşlu kirlilik ölçen merkezler, modelleme ve uydu okumalarını değerlendirerek, 3 bin mevkiden veri topladı. Araştırmayı kaleme alan uluslararası ekibin başkanı olan uzman Gavin Shaddick, “Küresel olarak hava kirliliği kamu sağlığına büyük risk oluşturuyor ve kirlilik seviyeleri düşürülürse önemli sayıda hayat kurtarılabilir” dedi.

A.A


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:30 Eylül 2016Yayınlanma Tarihi:29 Eylül 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.