11 bin yıl önce yaşamış bebeğin kemikleri…
ABD'nin Alaska eyaletinde 11 bin 500 yıl öncesine ait bir kız bebeğinin kemiklerine ulaşıldı.

Kalıntılar üzerinde inceleme yapan bilim insanları, Amerika kıtasına yerleşen ilk yerlilere dair daha önce bilinmeyen bilgilere ulaştı.
6 haftalık bebeğin gen analizini yapan araştırmacılar, Amerika yerlilerinin ataları olabilecek, daha önce duyulmamış bir halk keşfettiklerini söyledi.
Nature bilim dergisinde yer alan araştırmanın bulguları, ilk yerlilerin 20 bin yıl önce Sibirya'dan tek bir göç dalgasıyla geldiği düşüncesini de destekliyor.
Bilim insanlarına göre, deniz seviyesinin alçak olması Avrasya ile Amerika arasındaki Bering Boğazı'nda kurak bir alanın oluşmasına neden oldu. Kuzeydeki buz örtüsünün erimesi ve daha sonra geri çekilmesiyle de kara parçası yeniden sular altında kaldı.
'GÜNDOĞUMU KIZ ÇOCUĞU'
2013 yılında Upward Sun River arkeolojik kazı alanında keşfedilen bebeğe yerli halkın "Gündoğumu kız çocuğu" anlamına gelen "Xach'itee'aanenh t'eede gay" ismini verdiği ortaya çıkarıldı.
Araştırma ekibi ise bebeğe, USR1 adını verdi.
BBC'ye konuşan araştırma ekibinden Profesör Eske Willerslev, "Bunlar Alaska'da bulduğumuz en eski insan kalıntıları ama burada asıl ilginç olan, bebeğin daha önce hiç görmediğimiz bir insan grubuna ait olması" dedi.
Willersev sözlerine şöyle devam etti:
"Bu halkın modern Amerika yerlileriyle bağlantılı olduğu ama yine de sadece uzaktan akraba oldukları anlaşılıyor. Kısacası bebeğin ilk ve asıl Amerika yerlisi gruptan geldiğini söylemek mümkün."
BBC TÜRKÇE