100 milyon kişiyi fakirleştirecek

İklim değişikliği bu hızla giderse önümüzdeki 15 yılda 100 milyon insanı yoksulluğun, 150 milyon insanı da sıtmanın pençesine düşürecek.

Dünya genelinde iklim değişikliğinin 100 milyon insanı aşırı yoksul hale getirebileceği, 760 milyon insanı da evsiz bırakabileceği ifade edildi. Dünya Bankası’nın yayınladığı rapora göre iklim değişikliği sonucu oluşan kuraklık ve sel baskınları gibi çevresel etkiler, özellikle tarım sektörünü vuruyor. Ekili alanların zarar görmesi sonucu fiyatlar yükseliyor ve bu da en çok yoksulları etkiliyor. Buna göre Afrika ve Güney Asya’da gelecek 15 yıl içinde 100 milyon insan yoksulluğun pençesine düşecek. Raporda küresel sıcaklık seviyesinin 2030 yılına kadar 2 ila 3 derece artması sonucu 150 milyon kişinin sıtmaya yakalanma riskiyle karşı karşıya kalacağı da belirtiliyor. Raporu hazırlayan ekibin başında yer alan Dünya Bankası iktisatçısı Stephane Hallegate, “Rapor, yoksulluğu sona erdirmenin ve iklim değişikliğiyle savaşmanın birbirinden ayrı yapılamayacağını gösteriyor” diyerek iki konunun bağlantısına işaret etti.

ASYA EVİNİ KAYBEDEBİLİR

İklim değişikliği üzerine çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşu Climate Central da bir rapor yayınladı. Raporda küresel sıcaklıkta 4 derecelik bir artışın 760 milyon insanın yaşadığı bölgeleri sular altında bırakabileceği belirtildi. Buna göre en riskli bölgeler Çin’in Şanghay kenti, Hong Kong özerk bölgesi, Endonezya’nın başkenti Jakarta, Hindistan’ın Kalküta ve Mumbai kentleri, Vietnam’ın başkenti Hanoi ve Bangladeş’in başkenti Dakka.

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:14 Kasım 2015Yayınlanma Tarihi:11 Kasım 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.