10. Dünya Biyolojik Psikiyatri Kongresi - Prag

Prof. Dr. Nevzat Tarhan tarafından Prag'da yapılan sunum.

29 Mayıs – 2 Haziran 2011, PRAG,Çek Cumhuriyeti

KONGRE BAŞLIĞI: 10.DÜNYA BİYOLOJİK PSİKİYATRİ KONGRESİ
KONU BAŞLIĞI: MAJOR DEPRESİF BOZUKLUKLAR İÇİN UYGULANAN rTMS TEDAVİSİNE CEVABI TAHMİN EDEN EEG VERİSİNİN TEDAVİ ÖNCESİ KULLANIMI
YAZAR : Prof. Dr. Nevzat TARHAN
KURUM: Dünya Biyolojik Psikiyatri Dernekleri Federasyonu
ANAHTAR KELİMELER: EEG, rTMS, Neuroimaging, Neurocognitive,HAMD

Sunumu PDF Biçiminde indirmek için tıklayınız

AMAÇ:

Depresyonda klinik cevabı belirleyen faktörleri açıklamak ve yapılan bir calışmadan elde edilen somut sonuçlara dayalı olarak EEG verilerinin rTMS tedavisi uygulanmasında önceden yol gösterici olabileceğini göstermek

YÖNTEM ve BULGULAR:

tarhan_prag-1 Ön tedavi yöntemleri olan neuroimaging, neurocognitive ve elektrofizyolojik ölçümlerdeki farklılıkların antidepresan ilaçlara verilen sonraki klinik cevabla ilişkili olması,olayla alakalı potansiyel, nörofizyolojik faktörler, genetik polimirfizmler ve uyku klinik cevabı belirleyen başlıca önemli faktörlerdir. Depresyon tedavisinde EEG ve QEEG keşiflerinin önemli etkileri olduğu görülmüştür.EEG ve QEEG den alınan verilere bakılarak klinik depresyonda, delta ve teta bantlarındaki aktivitelerde yavaşlama, beta  bandında  hızlanma ve alfa da görülen hızlanma  hipoaktivasyon hipotezi ile açıklanmaktadır.Hastalar sağlıklılara kıyasla beynın sol ön lobunda hipoaktivasyon gösterirler. Bütün çalışmalarda beynin ön lob asimetrisinin sürekli olarak duygularla ve depresyonla ilişkili olduğu kanıtlanmamış olsa da her EEG frekans bandındaki değerlerde görülen uyum azalması depresyon ile karakterize edilmektedir. (Avery et al 2005), (Fitzgerald et al 2003), (George et al 1997), (George et al 2000), (Klein et al 1999), (Loo et al 1999) TMS,sol veya sağ dorsolateral prefrontal kortekste antidepresan özellikler göstermektedir.(Lisanby and Belmaker, 2000) rTMS in manyetik akımı beyne engelsiz bir şekilde girer ve bobin altındaki bölgede nöronal depolarizasyona neden olur.Ve bu manyetik uyarımlar, beyinde alakalı bölgelerde merkezden uzak etkilere sebep olurlar. tarhan_prag-2Yapılan çalışmada.tam cevap veren,cevap veren ve cevap vermeyen olarak ayrılan üç gruba TMS tedavisi öncesi uygulanan HAMD puanlaması yapılmıştır. Depresyon hastalarından toplanan EEG verileri, PSD(Güç Spektral Densitesi) tahminlerini elde etmek için Burg metodu kullanılarak analiz edilmiştir.Spektyral sonuçlar aşağıda gösterildiği gibi üç gruba ayrılmıştır:

  • Grup A- tam cevap verenler
  • Grup B-cevap verenler
  • Grup C- cevap vermeyenler

Prefrontal ve frontal kısımlarda,delta enerjisinin tetaya göre daha dominant olduğu görülmüştür. Bu yüzden, EEG güç spektra aralıkları delta ve teta enerjileriyle birlikte hesaplanmıştır. Bütün ölçümler için delta enerjisinin maksimum ve minimum değerleri hesaplanmıştır ve her grup için PSD aralıkları elde edilmiştir. Sonuçlar görsel denetleme ile analiz edilmiştir.

SONUÇ:

Sonuç olarak, tam cevap veren grup cevap vermeyen gruba kıyasla prefrontal kısımlarda yüksek delta enerjisi göstermiştir. Cevap verenlerin prefrontal bölgedeki delta enerjisinin tam cevap verenlere göre ise daha düşük olduğu görülmüştür. Frontal bölgede yüksek delta ve teta enerjisi gösteren depresyon hastaları için rTMS tedavisi önerilebilir.Dolayısıyla,bu veriler göstermiştir ki QEEG depresyonda rTMS tedavisinde önceden belirleyici olabilmektedir.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:24 Aralık 2012Yayınlanma Tarihi:02 Haziran 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.