Bilim insanları beyin işlevlerinin simülasyonunda yeni bir boyuta ulaştılar.
Bilim insanları beyin işlevlerinin simülasyonunda yeni bir boyuta ulaştılar.
Japonya’da bulunan dünyanın dördüncü en hızlı süper işlemcisiyle elde edilen model, beyindeki bağlantıların yüzde birini oluşturuyor. Oysa bugüne kadarki simülasyonlar beyindeki bağlantılarının sadece bir milimetreküplük kısmını göstermişti. Japon ve Alman araştırmacılarının görüşüne göre bu çalışma bilgisayarda tüm beyni görüntülemeye doğru giden bir yol. Bu açıdan bakıldığında simülasyon, AB’nin “Human brain” projesine de önemli bir katkı sunuyor. Güncel model, birbiriyle 10,4 milyar bağlantı yeriyle birbirine bağlı olan 1,7 milyar sinir hücresini kapsıyor. Bu amaçta ilk kez “K Süper Bilgisayar’ının” 83.000 işlemcisi kullanıldı. Süper işlemciler birkaç göreve göre ayarlıydı, fakat bilim insanları yazılım programı için yeni veri yapıları geliştirdiler. Beyin etkinliği bugüne dek bilgisayarlarda sadece basitleştirilerek görüntülenebiliyordu.
Yeni model sadece büyüklüğüyle değil doğruluğuyla da yeni ölçülere ulaşmış oldu. Bu işlem gücü sayesinde örneğin, beynin yeni bilgiler öğrenmesi sırasında sinir hücreleri arasındaki bağlantılarda nelerin değiştiği izlenebiliyor. Bilim insanları beyin etkinliğinin simülasyonu sayesinde örneğin Parkinson veya Alzheimer gibi demans hastalıklarıyla ilgili yeni bilgiler edinebilmeyi umuyorlar.
CUMHURİYET BİLİM TEKNOLOJİ EKİ
Hizmet, duyuru ve etkinliklerimizden haberdar olmak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazıp gönder tuşuna basarak e-Bültenimize abone olabilirsiniz.