Yorgun uyanmanızın 9 sebebi

Her gün sabah uyanınca kendinizi yorgun hissediyorsanız, fark etmeseniz de günlük hayatınızda bazı hatalar yapıyor olabilirsiniz.

Her gün sabah uyanınca kendinizi yorgun hissediyorsanız, fark etmeseniz de günlük hayatınızda bazı hatalar yapıyor olabilirsiniz.

yorgunlukYeterince su içmemek, uygun miktarda demir almamak gibi şeyler yorgunluğa sebep olabilir. Peki başka neler yorgunluğa yol açıyor? Health isimli internet sitesinde yer alan habere göre, uykusuzluk sadece enerjinizi tüketmez, bunun yanında fiziksel ve ruhsal olarak sizi yorar. İşte uykusuzluktan başka gün içinde sizi yoran işler:

YETERİNCE SU İÇMİYORSUNUZ

Vücudunuzun susuz kalması enerji seviyeniz üzerinde önemli rol oynar. Susuzluk kan hacminde azalmaya sebep olur ve kanınız koyulaşır. Kalbiniz daha az pompalama yapar ve kaslara, organlara giden oksijen ile besin miktarındaki hız azalır. Yorgunluktan kaçınmak için yeterince su için.

YORGUNLUĞUNUZUN SEBEBİ BUNLAR DA OLABİLİR

YETERLİ MİKTARDA DEMİR ALMIYORSUNUZ

Kendinizi güçsüz hissediyorsanız ve odaklanmakta güçlük çekiyorsanız demir eksikliği sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Anemi riskini azaltmak için demir alımını artırın. Yağsız et, börülce, tofu, yumurta sarısı, koyu yeşil yapraklı sebze, kabuklu kuruyemiş, yerfıstığı ezmesi tüketin.

KAHVALTIYI ATLIYORSUNUZ

Gece boyunca yedikleriniz erir, sabah uyandığınızda ise kahvaltıyla yeniden vücudunuzu desteklemelisiniz. Kahvaltı yapmazsanız tembelleşirsiniz. Kahvaltı yapmak metabolizmanızı harekete geçirir. Kahvaltınızda tam tahıllar, yağsız protein ve sağlıklı yağlar bulunsun.

ABUR CUBUR ÇOK TÜKETİYORSUNUZ

Şeker ve basit karbonhidratla dolu olan hazır gıdaların glisemik indeksi yüksektir. Kan basıncındaki ani yükselmeler ise yorgunluğa yol açar. Her yemekte tam tahıllarla birlikte yağsız protein alarak kan şekerinizi sabit tutun. Fırında tavuk, kahverengi pirinç, somon balığı, tatlı patates ya da tavuklu ve meyveli salata iyi birer seçenektir.

ÇOK MÜKEMMELİYETÇİSİNİZ

Mükemmel olmak için uğraşmak daha çok çalışmanıza ve yorulmanıza sebep olur. Bu sebeple belirlediğiniz hedeflerde gerçekçi olun. Projelerinizi gerçekleştirmek için zaman sınırı belirleyin ve buna uymaya çalışın. Hemen yapmak için kendinizi yormayın.

SORUNLARI BÜYÜTÜYORSUNUZ

Her konuda endişeleniyor ve en küçük sorunları bile büyütüyorsanız bu endişe zihinsel açıdan sizi yorar. Kendinizi bu düşüncelerle boğuşurken bulursanız derin bir nefes alın. Kaygılarınızı arkadaşınızla paylaşın.

ÇALIŞTIĞINIZ YER ÇOK DAĞINIK

İşyerinde kalabalık bir masa zihinsel olarak sizi yorar, odaklanmanızı zorlaştırır. Her günün sonunda işlerinizi bitirin ve kişisel eşyalarınızı düzenleyip yerlerine yerleştirin. Ertesi gün güne pozitif başlamanıza yardımcı olur.

YATAKTA E-POSTALARINIZI KONTROL EDİYORSUNUZ

Tabletin, akıllı telefonun ya da bilgisayarınızın arkadan aydınlatması uykuyu düzenleyen melatonin hormonunu durdurarak vücudunuzun doğal ritmini bozuyor. Bu sebeple yatmadan birkaç saat önce elektronik aletlerden uzak durun.

TÜM GÜN KAHVE İÇİYORSUNUZ

Araştırmalara göre, günde 3 fincan kahve sizin için faydalıdır. Uygunsuz şekilde kafein tüketimi ise uykuya dalmanızı sağlayan adenozini durdurur. Yatmadan 6 saat kadar önce alınan kafein bile uykunuzu etkiler. Bu sebeple öğleden sonra kafein tüketimini kesmelisiniz. MİLLİYET

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:29 Ağustos 2014Yayınlanma Tarihi:31 Ağustos 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.