Yeni bağımlılık alanı: Alışveriş

eşilay’dan ilginç öneri: "Vitrinlere dükkân kapalıyken bakın"

Yeşilay’dan ilginç öneri: "Vitrinlere dükkân kapalıyken bakın"

alisverisSon dönemde şehirlerde hızla artan alışveriş merkezleri yeni bir bağımlılık alanını ortaya çıkardı. Türkiye’de alkol, sigara ve uyuşturucu gibi maddelerle mücadele eden Yeşilay, alışveriş bağımlılığını da gündemine aldı. Yeni bağımlılık alanı ile ilgili önemli bilgiler veren Yeşilay, bağımlıları şöyle anlattı: “Alışveriş bağımlıları dışarı çıkarlar ve sadece alırlar. Geçici bir süre için modları yükselir alma işlemi gerçekleşene kadar acele eder, panik olurlar. Satın alırken de tıpkı bir uyuşturucu ya da alkol bağımlısı gibi kafayı bulurlar, çünkü beyin her bağımlılıkta aynı maddeyi salgılar.” Yeşilay’dan Psikoterapist Tuğçe Peker Dercan’ın “alışveriş bağımlılığı” ile ilgili hazırladığı yazıda önemli bilgilere yer verildi. Literatürde alışveriş bağımlılığına “Oniomania” adı verildiği belirtilirken, “Alışveriş bağımlılığı en az diğer bağımlılıklar kadar riskli ve acı vericidir. Finansal çöküşe, enkaz haline gelmiş ailelere, yürümeyen ilişkilere, iş ve itibar kaybına sebep olabilir” denildi.

3 EVRESİ VAR

Alışveriş bağımlılığının evrelere ayrıldığı yazıda şu ifadelere yer verildi: “Erken evrelerde kişi bu tarz bir problemi olduğunu fark etmez. Orta evrelerde alışveriş yapmak için bahaneler bulmanın yanı sıra kişi kendini bu durumu kontrol edebileceğine inandırır. En son aşamada davranışı tamamen kötüyü kullanarak, ‘bu yaşamla başa çıkabilmek için tek yolum’, ‘bunu hak ediyorum’ gibi kendini kandırma yöntemleriyle durumun ciddiyetini inkâr eder. Bağımlılar dışarı birkaç eşya alma niyetiyle çıkar, fakat torbalarla geri dönerler. Bazı durumlarda alışveriş bağımlılarının bilinci geride kalabilir ve ‘black out’ (gözünün kararması) yaşayabilirler.” HABERTÜRK

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:21 Ekim 2014Yayınlanma Tarihi:24 Ekim 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.