Yaşlanma burnu etkiliyor

Yaşlandıkça derimizin kalınlığı ve elastikliği azalır. Deri altındaki yağ dokusu tabakası incelir, hatta bazı yerlerde tamamen yok olur.

Yaşlandıkça derimizin kalınlığı ve elastikliği azalır. Deri altındaki yağ dokusu tabakası incelir, hatta bazı yerlerde tamamen yok olur.

yaslanmaburunOp. Dr. Yusuf Can'a göre, Yaşlı insanlara  yada  orta  yaştan  daha yukarıdaki  insanlara baktığımızda burun uçlarının genellikle pek kalkık olmadığını, hatta çoğunlukla  daha düşük denilebilecek yapıda olduğunu,  burun kanatlarının  canlılığını kaybetmiş ve  bazılarında iki yandan burun içine doğru hafif çökük olabildiğini, burun sırtındaki  kemerin daha belirgin olduğunu gözlemleriz. İmkan  olup da  bu  insanların  gençlik  resimlerine  baktığımızda  bu değişimin çok daha belirgin olduğunu fark ederiz.

YAŞLANDIKÇA  DERİMİZİN KALINLIĞI  VE ELASTİKLİĞİ AZALIR

Deri altındaki  yağ  dokusu tabakası incelir, hatta  bazı yerlerde tamamen yok olur. Yine  yaşlanma ile birlikte, kıkırdaklar  incelir, zayıflar , dirençleri- dayanıklılığı azalır. Aynı  şekilde  burun içi bağ dokusu ve lifler  zayıflar. İşte tüm bu nedenlerden dolayı , yaşlanma   ile  beraber burun  yapısında , görünümünde  ve  aynı  zamanda  burun fonksiyonlarında  olumsuz  yönde  değişiklikler olabilir.  Burun yan duvarları, burun kanatları içeriye doğru çökebilir. Burun ucu aşağıya doğru  düşebilir. Burun sırtında  var olan kemer  daha belirgin bir hal alabilir. Burun  derisi elastikiyetini kaybettiği ve  burun  kıkırdakları  yumuşadığı için burun ucu aşağıya doğru düşer. Burunun dış  bölümünde - dış görünümündeki bu değişiklikler , burun  fonksiyonlarında da olumsuz  değişikliklere yol açabilir . Burun ucu aşağıya düşünce burun delikleri kısmen  kapanabilir.  Havayolu konforu bozulur, burundan  nefes alması nispeten azalır. (Bunu bir çok insan, kendinde deneyerek görebilir . İşaret parmağı ile  burun ucunu biraz yukarı kaldırmakla daha iyi nefes alabildiğini gözlemler.) Yine  aynı şekilde,  burun kanatlarının ve burun yan duvarlarının çökmesi de hava yolunu daraltır. Eğer bu kişide burun içi yapılar çok normal ise fazlaca bir sıkıntı oluşmaz.Ama  hafif bir  deviyasyon  ( burun orta bölmesinin eğriliği)  dahi mevcutsa, yada alerjik  yapı mevcutsa (  burun içinde  polipler  varsa )  veya  hafif de  olsa konkahipertrofisi (burun eti büyüklüğü)  mevcutsa burun anatomisine eklenen bu olumsuz  gelişmeler sonucunda,   burundan nefes almada ciddi zorluk  yaşanabilir. Bu  kişiler de geçirilen bir üst solunum yolu enfeksiyonu yada basit bir  gripal enfeksiyon dahi,  kişiyi çok daha fazla rahatsız eder. İşte  bu nedenledir ki, insanların bir çoğunda  orta  yaşa kadar burundan  nefes  alma ile ilgili bir  problem yokken, orta yaştan sonra burun tıkanıklığı, gece uyku esnasında sorunlar  başlamaktadır. Yine  bu neden ile, bu  yaş  civarında  deviyasyon ve konka  ameliyatları sıkça yapılmaktadır. Burun  tıkanıklıkları beraberinde  gece sıkıntılı uyuma, sık sık uykuların bölünmesi, Sabah dinlenememiş ve yorgun olarak uyanma,  sinirlilik, tekrarlayan baş ağrıları,gün içi uykuya meyil, ağız kuruması,  depresyon, problemleri görülmektedir. Bu  durumdaki  hastalara  başarılı bir  şekilde  yapılacak  Septo-rinoplasti (Fonksiyonel –Estetik  Burun cerrahisi) ameliyatı ile problemler ortadan kaldırılabilir. MAHMURE

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:23 Ocak 2015Yayınlanma Tarihi:27 Ocak 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.