Yaşadıkları uyum bozukluğunu Türkiye'de aşacaklar

İngiltere'de işsiz olan ve etnik ayrımcılığa maruz kalanlar için uyum ve adaptasyon sorununu aşmak için çalışmalar yapılıyor.

İngiltere'de işsiz olan ve etnik ayrımcılığa maruz kalanlar için uyum bozukluğu ve adaptasyon sorununu aşmak için çalışmalar yapılıyor.

Haber3İzmit Belediyesi ile İngiltere'deki bir vakıf tarafından yürütülen proje kapsamında, 2'si öğrenci 8  Somalili kadına, ahşap boyama, takı tasarım, çinicilik, ahşap rölyef ve ebru  eğitimi verilmeye başlandı. İzmit Belediyesi ile İngiltere  faaliyet gösteren RV Organizasyon Vakfı arasında 2010'nun Eylül ayında  “Yurtdışında Yaşama ve Öğrenme Projesi” kapsamında iş birliği protokolü  imzalandı. İngiltere'de işsiz olan ve etnik ayrımcılığa maruz kalanların adaptasyon  sorununu çözmek ve farklı kültürleri tanımalarına imkan sağlamak amacıyla  başlatılan projeyle bu ülkede yaşayan Somalili 8 kadın, İzmit'e gönderildi. Belediye tarafından konaklama masrafları karşılanan Somalili Hodan Osman,  Samsam İbrahim, Amram Elmi, Baneya Yassin, Soad Hassan, İkram Hassan, Amal Hassan  ve Awo Aden, İzmit Belediyesi Meslek Edindirme Kursları'nda (İZMEK) haftanın 5  günü 3'er saat ahşap boyama, takı tasarım, mis sabun yapımı, çinicilik, ahşap  rölyef, mum yapımı ve ebru eğitimi almaya başladı. Kurslardan arta kalan zamanlarını İzmit Belediyesi Gençlik Merkezi'nde  geçiren Somalili kadınlar, 2 hafta sürecek eğitimlerinin ardından yeniden  İngiltere'ye dönecek. İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, 2010 yılında iş birliği protokolü imzalanan söz konusu projeyle Müslüman  ülkelerden İngiltere'ye göç etmiş ancak adaptasyon sorunu yaşayan kişilere  yardımcı olmayı amaçladıklarını vurguladı. Daha sonra başvuru şartlarını ve programa kabul edilme süreçlerini  tamamlayan 2'si öğrenci 8 Somalili kadının İzmit'e geldiğini aktaran Doğan, şöyle  konuştu: “Müslüman ülkelerden İngiltere'ye gidenler, bazı noktalarda orada  tutunamıyorlar. Topluma adapte olamayan ve iletişim sorunu yaşayanlar, buraya  gelerek farlı kültüre mensup bireyleri tanıyıp, onlarla iletişim kurarak ve  çeşitli eğitimler alarak sosyalleşiyorlar. Bizler de misafirlerimize ev sahipliği  yapıyoruz. Onların, kurslarda el işi becerilerini geliştirip, bir anlamda meslek  edinmelerine de yardımcı oluyoruz. İngiltere'ye geri gittiklerinde belkide burada  yaptıklarını devam ettirecekler ve bu şekilde kendi ayakları üzerinde  duracaklar.” Somalili kadınların, kendi ülkeleri dışında Müslüman bir ülkeye ilk defa  geldiklerini anlatan Doğan, burada hem yaptıkları iş hem de Türk kursiyerle  tanışma sürecinin sosyal kazanım açısından çok olumlu etkiler bıraktığını ifade  etti. Somalili kadınların Türk kursiyerlerle olumlu etkileşim sağladıklarına  işaret eden Doğan, “Şu an da mutlu gözüküyorlar. Onların mutluluğu bizim  mutluluğumuz oluyor. İlerleyen süreçlerde de benzer bir grubu ağırlamak  istiyoruz” ifadelerini kullandı. Nevzat Doğan, İZMEK kurslarının bir meslek okulu gibi çalıştığını  anlatarak, kursiyerlerin hem güzel vakit geçirdiklerini hem de meslek sahibi  olduklarını, şu anda İzmit'te 20'ye yakın merkezde 7 bin 500 kursiyerin eğitim  gördüğünü ifade etti.

SOMALİLİ KADINLAR

27 yaşındaki Hodan Osman ise ailesiyle birlikte iç savaş yüzünden İsveç'e  iltica ettiklerini, buradan da İngiltere'ye taşındıklarını söyledi. Her iki ülkede de dil ve adaptasyon sorunu yaşadığını anlatan Osman, daha  sonra RV Organizasyon Vakfı aracılığıyla Türkiye'ye gelerek, İZMEK'in kurslarına  katıldığını dile getirdi. İlk olarak takı tasarım kursuna ardından ise ahşap boyama kursunda  katıldığını ve hediyelik eşyalar yaptığını anlatan Osman, şunları kaydetti: “Kursta yaptıklarımız gerçekten çok ilginç. İngiltere'de el  becerilerinizi geliştireceğiniz bir yer bulamanız mümkün değil. Burada değişik el  becerileri ediniyorum. Burada kursiyerler İngilizce bilmemesine rağmen çok iyi  anlaşıyoruz. Onlar da bizim kültürümüzü soruyorlar. Öğle yemeklerini  kursiyerlerin getirdiği kısır, poğaça ve sarmayla yapıyoruz. 2 hafta daha  İzmit'te kalacağım. İngiltere'ye döndüğümde burada öğrendiklerimi yapmaya devam  edeceğim. Burada yaptıklarımın bazılarını yakınlarıma hediye etmeyi, bazılarını  da satmayı düşünüyorum. Belki bu işi orada da yapmaya devam ederim.”  A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Aralık 2011Yayınlanma Tarihi:28 Aralık 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.