Yardımseverlik depresyona karşı dirençli yapıyor

Uzmanlara göre başkalarına yardım etmek, depresyona karşı koruyor, kişinin kendine duyduğu sevgi ve saygıyı artırıyor.

Uzmanlara göre başkalarına yardım etmek, depresyona karşı koruyor, kişinin kendine duyduğu sevgi ve saygıyı artırıyor.

Karşılıksız yapılan yardım ayrıca beyindeki dopamin maddesini de yükseltiyor. Dopamin ise enerji düzeyini ve hayattan keyif almayı sağlıyor. Dünyada 100 milyondan fazla kişi depresyonla boğuşuyor. Öyle ki günümüz hastalığı depresyon, çocuklarda dahi görülmeye başlandı. Uzmanlar ise yardımseverliğin ruhsal durumu iyi yönde etkilediğini ve kişiyi depresyona karşı dirençli yaptığını söylüyor. Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, karşılıksız yapılan yardımın beyinde dopamin maddesini artırdığını belirtiyor. Ünsalver, dopaminin enerji düzeyini ve hayattan keyif almayı yükselttiğini ifade ediyor. Başkalarına yardımcı olmak olumlu duyguları da geliştiriyor. "Bir başkasına yardım edince yalnız olmadığınızı, bütünün bir parçası olduğunuzu hissedersiniz." diyen Ünsalver, "Yardım ettiğiniz kişiyle bağ kurarsınız, böylece yalnızlık hissi azalmasıyla birlikte kendinize ve yaşadığınız dünyaya duyduğunuz güven artar. Gelecekle ilgili kaygılar azalır. Yardım etmek kendinize duyduğunuz saygı ve sevgiyi artırır." diyor.

DEPRESYONDAN KURTULUN

Depresyonun sadece ilaçla tedavi edildiğinde tekrar edebileceğini söyleyen Ünsalver, yardımseverlik gibi olumlu davranışların ilaç kullanım süresini kısaltıp hastalığın tekrarını önleyebileceğini vurguluyor. Ünsalver, bu tür tekniklerin ağır şiddette depresyon geçiren hastalar için yeterli olamayacağı konusunda uyarıyor. Kişinin günlük yaşamının 10 dakikasını olumlu davranışlara ayırması, uzun vadede yarar sağlıyor. ABD California Üniversitesi tarafından geçtiğimiz aylarda yapılan bir araştırmada da olumlu davranışları günlük hayatın bir parçası haline getirmenin insan psikolojisi üzerinde iyileştirici etkisi olduğu belirlendi. Yrd. Doç. Dr. Ünsalver, bir davranışın her gün yapılmasının beyinde depresyonla ilişkili bazı yapıların kan dolaşımını güçlendirdiğini söylüyor.

OLUMLU DÜŞÜN, HUZURLU OL

Depresyonun en önemli sebeplerinden biri olumlu düşünce eksikliği. Olumsuz düşünce eksiklik depresyon tedavisine yanıt almayı güçleştiriyor. Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Doğan, olumlu düşünme biçiminin ruhsal durumu iyi yönde etkilediğini ve kişiyi depresyona karşı daha dirençli yaptığını belirtiyor. Olumlu düşünmenin kişiyi rahat, huzurlu, güvenli hissettireceğini söyleyen Doğan, "Böyle düşünme biçimine sahip kişilerin iletişimleri ve kişiler arası ilişkileri de daha sağlıklıdır; bu da onları daha doyumlu ve mutlu yapar. Güvensizlik, karamsarlık, bozuk insan ilişkileri depresyon için risk etkenleridir."şeklinde konuşuyor. ZAMAN

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:17 Ağustos 2012Yayınlanma Tarihi:20 Ağustos 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.