Yalnızlık sigara kadar tehlikeli

Dikkat! Yalnızlık, sigara veya aşırı kilo kadar tehlikeli.

Dikkat! Yalnızlık, sigara veya aşırı kilo kadar tehlikeli.

20'lerimin başında niçin 15 kilodan fazla aldığımı artık biliyorum. Çünkü yalnızdım... yalnizlikOkul ve iş için ABD'nin Yukarı Ortabatı bölgesine taşınmıştım ve kimseyi tanımıyordum. Yalnız gece ve gündüzlerimi şeker, kurabiye, dondurma yiyerek geçiriyordum. New York'a ve ailemin yanına dönüp müstakbel kocamla flört etmeye başlayana kadar da yeme alışkanlığımı kontrol edemedim.

RUH SAĞLIĞINIZI KORUYUN

Chicago Üniversitesi'nden ödüllü psikolog John T. Cacioppo'ya göre yalnızlık, insanların öz denetim kabiliyetini zedeliyor. Onun sözünü ettiği bir deneyde kendilerini insanlardan kopuk hisseden katılımcıların, diğerlerine göre daha fazla kurabiye yedikleri görülmüş. Chicago bölgesindeki orta yaşlı ve yaşlıları gerçek hayatta inceleyen Cacioppo ve meslektaşları, California Üniversitesi'nde geliştirilen ve geniş kabul gören Yalnızlık Ölçeği'nin üst sıralarındaki kimselerin, alt sıradakilere göre daha yağlı gıdalar yediklerini görmüş. Cacioppo, yalnız bireylerin kendilerini daha iyi hissetmek için, anlık da olsa, her şeyi yapma eğiliminde olduklarını belirtiyor. Bu insanlar öyle anlarda aşırı yiyebilir, sigara içebilir, hız yapabilir veya rastgele cinsel ilişkiye girebilirler. 1988'deki bir araştırmayla ilgili bir değerlendirmede, "Toplumsal yalıtılmışlık, hastalık ve erken ölümlerde bir risk faktörü olarak tansiyon, şişmanlık, egzersiz eksikliği ve sigarayla eşdeğer" diye yazıyordu Cacioppo. Gerek Cacioppo, gerek başka araştırmacılar, sağlıksız davranışlar olmasa bile yalnızlığın stres seviyesini yükselterek ve yangıyı artırarak sağlığa zararlı olabildiğini gösterdi. Bu zarar tüm vücudu ve beyin fonksiyonlarını etkileyebilmekte. Ohio State Üniversitesi'nden Lisa Jaremka, Ocak'ta, bazı herpes virüslerine karşı yalnız insanlarda daha çok antikor bulunduğunu (daha yoğun bir virüs faaliyetinin belirtisi) açıklamıştı. Jaremka başka bir araştırmada yalnız insanların kanında yangıya yol açan maddelerin daha yüksek düzeyde olduğunu bulgulamıştı. Jaremka kronik yangıyla kalp hastalıkları, eklem iltihabı, Tip 2 diyabet, hatta intihar girişimleri arasında bağ bulunduğunu belirtiyor. Yalnızlığın bilişsel becerilerdeki düşüşle de bir bağı var. Geçen yıl Nöroloji, Nöroşirurji ve Psikiyatri Dergisi'nde yayınlanan Hollandalılara ait bir araştırmaya göre, kendilerini yalnız hissettiklerini söyleyen katılımcılar, yalnız yaşayıp yalnız hissetmeyenlere göre bunamaya daha yatkın. Bu araştırma, sağlığı daha çok etkileyen faktörün yalnız yaşamak veya sosyal bağları olmamaktan çok, algılama biçimi olabileceğini akla getiriyor. Boşanan bireyler, kötü bir evlilikte kendilerini daha yalnız hissettiklerini aktarıyor. Ayrıca yalnız yaşayanların, kendilerini yalnız hissettirmeyecek kadar geniş bir arkadaş ve aile çevresi olabiliyor. İnsanlar temelde sosyal varlıklardır ve sağlıkları, mutlulukları için başkalarıyla anlamlı ilişkilere ihtiyaç duyar. Cacioppo, bedensel veya duygusal destek olacak şekilde insanlara "rastlantısal şefkat davranışları" göstermeyi; çok basit bile olsa bir yabancının giyimine iltifat etmeyi ya da bir ihtiyarı yoldan karşıya geçirmeyi öneriyor. "Gerekli olan kendi acılı durumumuzdan yeterli süreyle sıyrılıp başkalarını 'beslemek'. Gerçek değişim harekete geçmekle başlar" diyor. THE NEW YORK TIMES

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:10 Haziran 2013Yayınlanma Tarihi:14 Haziran 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.