Velilere karne uyarısı

Karneler alınıyor. Anne babalar karneye dikkat! İşte ailelere karne uyarısı!

Karneler alınıyor. Anne babalar karneye dikkat! İşte ailelere karne uyarısı!

karne1Milli Eğitim  Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Hakan Sarı, ailelerin  karne hediyesi olarak maddi değeri çok yüksek hediyeler almaması önerisinde  bulunarak, "Çocuklara karne hediyesi olarak öncelikle 'aferin, seninle gurur duyuyorum, tebrik ederim' gibi sözel ödüller verilmelidir" dedi. Sarı, okulların yarıyıl tatile girmesiyle karne alacak öğrencilerin  ailelerine yönelik, açıklamlarda bulundu. Karnelerin öğrencilerin kapasitelerinin tek göstergesi olmadığını  vurgulayan Sarı, karneyi çocukların hangi derslerde başarılı ve güçlü olduğunu,  hangi derslerde eksiklerinin olduğu ve desteğe ihtiyaç duyduğunu göstermek için  öğrenci ve veliye yönelik bir rehber olarak verildiğini kaydetti.

ÇOCUK VE OKUL İLE İLGİLİ HER ŞEY...

Anne ve babaların karneye yükledikleri anlamın ne tür tepkiler  verdiklerinin de belirleyicisi olduğunu ifade eden Sarı, şöyle konuştu: "Karne sadece çocuğun ders başarısının ya da başarısızlığının göstergesi  değil, aynı zamanda derslere katılımın, arkadaş ve öğretmenleri ile olan  ilişkisinin, ilgi duyduğu ve duymadığı derslerin, okula ve öğrenmeye yönelik  tutumunun da bir göstergesidir. Bu anlamda çocuklar karne aldıkları zaman, sadece  notların üzerinde durmak çocuğun diğer özelliklerini görmemizi engelleyebilir.  Okul ve hayat başarısında anne babaların yaklaşımı çok önemlidir."

"DEĞER VERDİĞİNİZİ HİSSETTİRİN"

Ailelerin çocuklarının kişilik özelliklerini, zihinsel kapasitesini, ilgi  ve yeteneklerini tanımasının öneminin de altını çizen Sarı, ailelerin her çocuğu  aynı olarak değerlendirdiğini ve eşit düzeyde başarı beklediğini söyledi. "Her çocuğun kendine özgü, eşsiz ve biricik olduğu unutulmamalıdır"  diyen Sarı, bu nedenle çocukların öğrenme ve ders çalışma yöntemlerinin farklı  olduğunu belirtti. Ailelere karnelerin dağıtıldığı günde önemli görevler düştüğünü dile  getiren Sarı, "Anne ve babalar çocuklarını her zaman ve her durumda koşulsuz  olarak sevdiklerini, kabul ettiklerini ve değer verdiklerini hissettirmelidir.  Böylece çocuklar, karnelerinde notların anne ve babalarının onlara duydukları  sevgi, güven, kabul ve değeri asla değiştirmeyeceğinin bilincinde olurlar"  dedi.

"KENDİ BAŞARILARINIZI SÜREKLİ OLARAK ÖRNEK GÖSTERMEYİN"

Çocuklarının karnelerini değerlendirirken anne ve babalara bir takım  tavsiyelerde de bulunan Sarı, şunları kaydetti: "Aileler önce iyi notları vurgulayabilir, sonra başarısız notların  üzerinde durabilir. Ders başarısı düşük bir karne karşısında kızmak, yargılamak,  aşağılamak, suçlamak, çocuğa şiddet uygulamak, başkalarının yanında küçük  düşürmek gibi olumsuz tepkilerden sakınılmalıdırlar. Düşük karne notları  karşısında çocuğun duygu ve düşüncelerini ifade etmeleri sağlanabilir. Çocuğun  karnesi ile ilgili duygu ve düşünceleri aileler onların kişiliğine yönelik sert  eleştiriler getirmeden ifade edebilir. Aileler çocuklarının başarılı olabilmesi  için ellerinden gelen desteği sağlayacaklarını hissettirmelidirler. Çocuklarla  durum değerlendirmesi yapılarak ders başarısızlığının nedenleri üzerinde  konuşulabilir. Çocuğun güçlü yönlerini takdir edip desteklenmesi gereken yönler  birlikte tespit edilebilir. İlk yarıyıldaki başarısızlığın daha kolay telafi  edilebileceği, bunun için de istekli, kararlı ve programlı bir çalışma gerektiği  ifade edilebilir." Çocukları, başarılı kardeşleriyle ve arkadaşlarıyla karşılaştırmak onun  özgüvenini ve benlik algısını zedeleyerek bu problemi aşamayacağı duygusuna neden  olabileceği için bu tür davranışlardan kaçınılması gerektiği uyarısında bulunan  Sarı, "Anne ve babalar kendi okul başarılarını sık sık örnek göstererek  çocuklarına baskı yapmak yerine çocuklarının gerçeklerine uygun, makul beklenti  ve hedefler belirlemelidir" dedi. Çocukların başarısında ailelerin çocuklarının bireysel özelliklerini  bilmeleri ve onlara en uygun öğrenim yöntemlerini uygulaması konusunda destek  olmalarında etkili olduğunu dile getiren Sarı, ailelerin çocuklarının öğrenmekten  ve çalışmaktan zevk alma duygularını geliştirmenin yollarını aramaları  tavsiyesinde de bulundu. Ailelere çocukları ile etkili bir iletişim kurması gerektiğini vurgulayan  Sarı, ailelerin öğretmenlerle konuşarak çocuklarının eksiklerini daha iyi  anlayabileceğini söyledi.

"BÜTÇEYE VE ÇOCUĞUN GELİŞİMİNE YÖNELİK HEDİYELER"

Karnesi iyi olan çocukların ailelerini de uyaran Sarı, "Çocuklara karne  hediyesi olarak öncelikle 'aferin, seninle gurur duyuyorum, tebrik ederim' gibi  sözel ödüller verilmelidir" dedi. Çocuklara çok büyük hediyelerin sözünün verilmemesi gerektiğini de  vurgulayan Sarı, "Alınacak hediyelerin ailenin bütçesine ve çocuğun gelişim  dönemine uygun olmasına özen gösterilmelidir. Çocuklara derslerindeki başarıyı  düzenli çalışmasının karşılığında aldığı konusunda farkındalığını artırmalıdır.  Karne hediyesi olarak maddi değeri çok yeksek şeyler almayın ya da her istediğini  yapmayın" diye konuştu. Karneleri nasıl olursa olsun çocukların yarıyıl tatilini iyi  değerlendirmesi gerektiğini ve bu konuda ailelere görevler düştüğünü dile getiren  Sarı, şöyle devam etti: "Aileler, tatil süresini eğlenmek ve dinlenmek için olduğu kadar, zayıf  olan derslerini tekrar etmesi ve ikinci döneme hazır başlaması için her gün  düzenli olarak çalışması konusunda yardımcı olmalıdır. Başarısız olan derslerini  düzeltmeleri konusunda çocuklara güvendiklerini hissettirmelidir. Bilgisayar  oyunu gibi etkinliklere çok zaman harcayan çocuklara tatilde bu alışkanlıklarını  azaltmaları, bunun yerine yapmaktan hoşlandıkları ve başarılı oldukları  etkinlikleri belirlenmesi konusunda yardımcı olunmalıdır. Ara dönem, anne ve  babaların çocuklarıyla vakit geçirmeleri için iyi bir fırsattır. Anne ve babalar  çocuklarıyla mümkün olduğunca çok zaman geçirmeli, müze, sinema ve tiyatro gibi  etkinliklere zaman ayırmalıdır. Ayrıca çocuklar tatil süresi içinde gelişim  düzeylerine uygun kitaplar okuyabilir." A.A


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:23 Ocak 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.