Vajinismus erkeğin de sorunu!

Vajinismus kadına ait bir cinsel sorun gibi görünse de sorun aslında erkeğin de sorunu.

Bu sorunun yaşanması ve çözümünde erkeğin rolü büyük! Kasılmaya bağlı cinsel birleşmenin olamaması hali olan vajinismusda  korku, fobik düzeyde. Kasılmaları kadının kontrol etmesi mümkün.  Sorunun temel nedeni ise bilgi eksiklikleri ve hatalı bilgilenmeler. Uzmanlar bu süreçte erkeğe ciddi görevler düştüğünü belirtiyor. Erkeğin eşinin kaygısını paylaşamadığı, ona güven ve destek vermek yerine öfkeli, anlayışsız yaklaşımlarda bulunmasının sorunu daha da büyüteceği görüşünde.

Günümüzde kadınların önemli cinsel sorunlarından biri vajinusmus. Kadının partneriyle istemsiz kasılmadan ötürü cinsel birliktelik sağlayamaması olarak tanımlanıyor. Ailede ilişkilerin sürmesinde çok önemli olan bu rahatsızlık, tedavi edilmediğinde eşleri boşanma aşamasına götürebiliyor.  Uzmanlar, vajinismusun ortaya çıkması, gelişimi ve tedavisinde erkek faktörünün çok önemli olduğuna dikkat çekiyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Feneryolu Polikliniği Uzman Klinik Psikoloğu Çiğdem Demirsoy, kadına ait bir cinsel sorun gibi görünse de vajinusmusun aslında çiftin sorunu olduğuna, erkeğin bu sorunun yaşanması ve çözümünde önemine dikkat çekiyor.

Vajinismusun pek çok nedeni olmakla birlikte en sık karşılaşılan nedenin bilgi eksiklikleri ve hatalı bilgilenmelerdir diyen Demirsoy, vajinismus yaşayan hanımların eşlerinin de cinsel bilgi ve deneyimlerinin yetersiz olmasını sık gözlemlediklerini söylüyor. Demirsoy bilgisizliğin kişileri telaşlandırdığını vurguluyor.

BİLGİSİZLİK TELAŞLANDIRIYOR

“Yeterli cinsel bilgi ve tecrübesi olmayan bir erkek ilk ilişkide bir yandan kendi cinsel performansına ilişkin kaygılar yaşarken hem de eşinin canını yakacağı endişesi ile kadına ihtiyacı olan güven ve desteği veremez. Kadının genital yapısı ile ilgili bilgi eksiklikleri erkeğin de cinsel birleşme esnasında ne yapacağını bilemeyip telaşlanmasına yol açabilmektedir. Erkeğin de ilk cinsel deneyimi ise penis sertliğini kaybetme, cinsel ilişkiyi gerçekleştirememe korkusu olabilir. Ya da aşırı uyarılma ve heyecanın etkisi ile erken boşalma yaşayabilir. Erkeklerde boşalma kontrolü zamanla öğrenilir, cinsel ilişki tecrübesi ile kazanılır. Bu konuda kendine güveni olmadığında erkek ilişkiyi bir an önce gerçekleştirme telaşıyla kadının yeterince rahatlamasını, zihinsel ve bedensel olarak vajinal ilişkiye hazır hale gelmesini sağlayamaz.” Demirsoy acele cinsel birleşme girişiminin kasılmayı tetiklediğine dikkat çekiyor.

KASILMALAR REFLESK HALİNE GELMESİN!

 “Yeterli ön sevişme olmadan acele bir şekilde cinsel birleşme aşamasına geçilmesi ilk cinsel birleşme girişiminde kadının kasılmasına ve birleşmenin ağrılı hale gelmesine yol açar. Bir kez acı hissedildiğinde sonraki cinsel birleşme denemelerinde de bu defa acı beklentisi ile korku ve kasılmalar devam eder, giderek olumsuz bir şartlama oluşur ve kasılmalar refleks niteliği kazanır.” Cinsel birleşmenin zannedildiği gibi kadına acı veren bir süreç olmadığını, pek çok kadının ilk ilişkiyi korku ve kaygı ile hazır olmadan deneyimlediği için kasılma yaşayıp acı çektiğini ifade eden Uzm. Psk. Çiğdem Demirsoy, deneyimlerin kulaktan kulağa aktarılmasıyla da “cinsel birleşme kadın için ağrı ve acı vericidir” şeklindeki mitlerin inanca dönüşmesine neden olduğunu kaydediyor. Demirsoy toplumda yayın olan bu inanışların sadece kadınları değil erkekleri de etkilediğinin altını çiziyor. “Böyle düşünmek erkeğin de kadının korkusuna ortak olmasına veya aşırı hoşgörülü, anlayışlı davranarak onun kaçınmalarına rıza göstermesine yol açar. Bu da sorunun sürmesine katkı sağlayan bir etkendir. Bazen de hoşgörülü yaklaşımın aksine erkeğin eşinin kaygısını paylaşamadığını, ona güven ve destek vermek yerine öfkeli, anlayışsız yaklaşımlarda bulunduğunu görüyoruz. ‘Senin elinde, yeterince çaba göstermiyorsun’ diye eleştirmek, cinsel birleşme olmadı diye sevişmeyi bırakmak ya da duygusal olarak uzaklaşmak da sorunun sürmesine katkı sağlayan yaklaşımlardır.” Vajinismusun basit bir korku gibi düşünülmemesi gerektiğini de vurgulayan Demirsoy tedavisinin şart olduğunu belirtiyor.

KASILMALARI KONTROL ETMEK MÜMKÜN

“Vajinismusdaki korku fobik düzeydedir ve kasılmaları kontrol etmek kadının elinde değildir. Erkeklerin bunu anlaması ve eşinden beklentilerini, yaklaşımını buna göre ayarlaması gerekir. Bazı vakalarda erkekte de zaman içinde sertleşme veya erken boşalma sorunları gelişebiliyor. Daha önce böyle bir soruna sahip olmayan erkek eşini bundan sorumlu tutup suçlayabiliyor ve çiftin ilişkisinde cinsellik dışı alanlarda da sıkıntılar yaşanıyor. Evlilik, ilişkisi sıkıntılı hale geldiğinde eşlerin her ikisinde de bu defa cinsel isteksizlik sorunu baş gösteriyor.

Bazen de erkek kendi cinsel performansını sınama amacıyla ya da cinsel gereksinimlerini baskılamakta zorlanarak evlilik dışı ilişkiye yönelebiliyor. Evlilik dışı ilişkide sorun yaşamazsa eğer böyle bir deneyim eşiyle yaşadıkları güçlükte problemi sadece kadında görmesine ve eşini daha da suçlayıp yalnız bırakmasıyla sonuçlanıyor.” Erkeğin evlilik dışı ilişkisinin ortaya çıkmasının ilişkide güven krizine ve kadında cinsellikten soğumaya yol açtığının altını çizen Demirsoy evliliğinin devamının da zora girebileceğini belirtiyor. Demirsoy erkeğe bu süreçte önemli görevler düştüğünü hatırlatıyor.

RAHATSIZLIĞIN ORTAYA ÇIKMASI VE TEDASİVİNDE ERKEK ÖNEMLİ!

“Erkeğin ilk ilişkide eşine yaklaşımı vajinismusun ortaya çıkmasında önemli olduğu gibi sorun ortaya çıktığında da ele alış tarzı görüldüğü gibi oldukça önemli. Tedavi sürecinde de erkeğin eşinin yanında olması, onun endişe ve çekincelerini anlayabilmesi ve uygulamalarda eşine yardımcı olması tedavinin gidişatını etkiler.”


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:18 Ocak 2024Yayınlanma Tarihi:09 Eylül 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.