Üzüldüğüm zaman çok kalbim ağrıyor

"Bir şeye çok üzüldüğümde çok fazla kalbim ağrıyor nefesim sıkışıyor ve midemde sancılar hissediyorum"

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

A

DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

TAKINTILARLA İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI İLE İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

CİNSEL SAĞLIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN..

SORU Kronik Pisikoz nedir? ?Nasıl tedavi yapılır? Çaresi var mıdır? Genetik midir? CEVAP Psikoz, duygulanım, düşünme, algılama, sosyal ilişkiler, davranış gibi birçok alanda belirtilerin görüldüğü; kişinin gerçeklerle bağının koptuğu, işlevselliğini bozduğu ağır ruhsal bozuklukların genel adıdır. Kronik psikoz, genel olarak uzun süren psikoz olarak kabul edilir. Psikozun iyileşmeden yıllarca sürmesi kastedilir. Tedavisinde psikozun (şizofreni, bipolar bozukluk, paranoid bozukluk gibi) hangi alt tiple uyumlu olduğu önemlidir. Kronik psikotik bozukluklarda yalnız ilaç tedavisi değil, başka biyolojik, psikososyal ve rehabilitasyon tedavilerinin de birlikte uygulanması gerekir. Bu tür bozukluklarda genetik etkenlerin rolü vardır; fakat genetik olarak psikozun değil, psikoza bir yatkınlığın geçtiği kabul edilir. SORU Bir şeye çok üzüldüğümde çok fazla kalbim ağrıyor nefesim sıkışıyor ve midemde sancılar hissediyorum. 2 yıldır kist problemim var stresten kaynaklandığını söylediler bir kez ameliyat olmak zorunda kaldım ve ilaç kullanmazsam hemen ürüyor. Tedavi görüyorum ama psikolojik boyutunu da merak ediyorum açıkçası. CEVAP Kistinizin hangi organla ilgili olduğunu belirtmemişsiniz, over kisti olduğunu tahmin ediyorum. Over kistlerinin nedenleri arasında hormon düzensizlikleri, enfeksiyonlar, radyasyon gibi çeşitli etkenler önemlidir; stresin bir neden olduğunu söylemek doğru olmaz. Tersine, over kistleri fiziksel belirtilerle birlikte ruhsal sıkıntıya da neden olabilir. Birinci cümlede belirttiğiniz belirtilerinizin zaten üzüntüyle ilgili olduğunu yazmışsınız. Stresle baş etme yönünden kendinizi geliştirmeniz, bu belirtileri yaşanmanızı sağlayabilir. SORU Son zamanlarda uyku problemi yaşıyorum. Sabah çok erken kalkmama rağmen gece derin bir uyku uyuyamıyorum.Sürekli uykum bölünüyor. Eskiden olduğu gibi deliksiz uyumak istiyorum. Sağlık problemim yok, çok mutlu bir evliliğim var. CEVAP Başka hiçbir belirti ve sorun yoksa, belirttiğiniz uykuyla ilgili sorunlarınızı ayrıntılı olarak gözden geçirmek gerekir. Uyku sorununuzun ne zaman başladığı, başlatan bir etken olup olmadığı, yatak odanızda bir değişiklik olup olmadığı, uykunuzu kaçıran yiyecek-içeceklerin olup olmadığı, aşırı yorgunluk veya aşırı stres durumu yaşayıp yaşamadığınız gibi konularla ilgili özellikleri bilmek önemlidir. Uyku bozukluklarının sık görüldüğü depresyon, obsesif kompulsif bozukluk gibi durumların gözden geçirilmesi de emin olmayı sağlar. Tüm bunlarla ilgili bir sorun yoksa, bir uyku merkezinde uykunuzun özelliklerinin incelenmesi gerekir.

SORU SORMAK İÇİN TIKLAYIN…

ÜZÜLDÜĞÜM ZAMAN ÇOK KALBİM AĞRIYOR

SABAHA KADAR OTURUP AKŞAMA KADAR YATIYOR

HEP AYNI ŞEYLERİ YAPMAKTAN SIKILIYORUM

ÇOK ÇEKİNGEN VE UTANGACIM

KIZIM SÜREKLİ TIRNAKLARINI YİYOR

BABAMI KAYBETMEKTEN KORKUYORUM

CİNSELLİKLE İLGİLİ TAKINTILARIM VAR

EŞİM ÇOK SORUMSUZ VE İLGİSİZ

ÇOK ACELECİYİM BEKLEMEYE HİÇ TAHAMMÜLÜM YOK

ÇOK AŞIRI TİTİZİM

OKUDUĞUM HER ŞEYİ UNUTUYORUM

#

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN..2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:26 Temmuz 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.