‘Uykusuz’lara öneriler

Uyku problemine karşı ne yapmalı? İdeal uyku süresi nedir? Rahat bir uykunun püf noktaları nelerdir?

Depresyon, kişinin ruhsal halini derinden etkileyen, sosyal ve mesleki alanlarda büyük sıkıntılar oluşturan en yaygın psikiyatrik hastalıklardan biridir. Depresyondaki birey, çökkün, mutsuz, ağlamaklı veya kederli ruh halindedir. Bazı bireylerde bu durum kendini aşırı sinirlilik, kızgınlık veya çabuk öfkelenme şeklinde de gösterebilir.

Kişide daha önceden yapmaktan zevk aldığı durumlara karşı (hobiler, sohbet etme, eğlenceli ortamlarda bulunma, cinsellik vs.) genel bir isteksizlik hali vardır. Bu durumla paralel olarak kendini yorgun, halsiz ve bitkin hisseder, tüm enerjisi alınmış gibidir.

 Depresyondaki hastalarda mutsuzluk veya keyifsizlik  gibi duygusal şikayetler ön planda olmakla birlikte, bazı hastalarda ise duygusal şikayetler geri planda bastırılmış olup, uyku şikayetleriyle başvurabilirler. Özellikle duygusallığın aşırı bastırıldığı durumlarda, iş güç koşturmasıyla ruh halinin farkında olunamadığı durumlarda uyku sorunu depresyon veya diğer psikiyatrik rahatsızlıkların habercisi olabilir.

NE YAPMALI- NE ZAMAN BAŞVURMALI?

Birkaç günlük uykusuzluklarda hemen panik yapılmamalıdır. Hormonal ve dış etkenlere bağlı değişikliklerde bir kaç günlük uyku sorunları yaşanabilmektedir. Fakat bu durum bir kaç haftadır sürüyorsa doktora başvurmak gerekir.

 UYKU SORUNU HAYATI NASIL ETKİLER?

Uyku sorunu; uykuya dalma güçlüğü, kesik kesik uyuma, hiç uyuyamama, derin uykuya geçememe veya çok erken uyanma gibi sorunlarla karşımıza çıkabilir. Günlük hayatımıza etkisi ise halsizlik, yataktan bir türlü kalkamamak, dikkat eksikliği, yapacağı işe konsantre olamama, gün içinde ani bastıran uyku atakları veya sinirlilik şeklinde kendini gösterebilir.

 İDEAL UYKU KAÇ SAAT OLMALIDIR?

Kişiden kişiye, yaşa ve yaşam koşullarına göre değişmekle birlikte günlük 7-9 saatlik uyku idealdir. Aşırı erken kalkmak veya aşırı geç yatmak da, süresi iyi olsa da, uyku kalitesini bozar.

UYKU HİJYENİNE DİKKAT EDİLMELİ

Sessiz ve yeterince karanlık bir ortamda uyunmalı

Yatış ve kalkış saatleri düzenli olmalı

Manyetik alan yaratacak cihazlar odada bulundurulmamalı

Yatak ve yastık kalitesi kişiye uygun olmalı

Yatmadan en az 2 saat önce bilgisayar ekranından, en az 1 saat öce TV ekranından uzak durulmalı

Uyumadan önceki 2 saat yemek yenmemeli

Salonda, koltukta ve TV karşısında uyunmamalı,

Yatakta yemek yemek veya ders çalışmak, gibi faaliyetler yapılmamalı

Uyumadan önceki saatlerde dinlendirici müzikler ve Kitap okumak faydalı olur.

HABERTÜRK


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:02 Mart 2020Yayınlanma Tarihi:22 Haziran 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.