Uykuda nefes kesen 6 hata

Şiddetli horlama olan uyku apnesi, uyku sırasında tekrar eden nefes durmalarıyla karakterize bir hastalık. İşte uykuda 'nefes kesen' 6 hata...

Şiddetli horlama olan uyku apnesi, uyku sırasında tekrar eden nefes durmalarıyla karakterize bir hastalık. İşte uykuda 'nefes kesen' 6 hata...

En sık 40 yaşta ve kilolu kişilerde görülse de, her yaştaki kişileri, hatta çocukları bile etkisi altına alabiliyor. Uyku kalitesini bozduğu için kişinin hem sosyal hem de iş verimini oldukça düşürüyor. Üstelik dikkat eksikliğinden depresyona, diyabetten obeziteye, hatta kalp krizinden felce kadar birçok ciddi sağlık sorununa da zemin hazırlıyor. uykualtihtaBurun tıkanıklığı, burun etlerinin büyük olması gibi etkenler ve polinöropatik, ALS vb. nörolojik hastalıklar Uyku Apne Sendromu’na neden olan hastalıklardan. Aynı zamanda, aslında önlenebilir olan ‘hatalı alışkanlıklarımız’ da, uyku apnesi sendromuyla sonuçlanabiliyor. Peki ama Uyku Apnesi’nden korunmak için hangi alışkanlıklarımızdan vazgeçmeliyiz? Aile Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Bilazer, Uyku Apnesi Sendromu’na zemin hazırlayan alışkanlıkları sıraladı.

UYKU SORUNUNUZ MU VAR? BÖYLE ÇÖZÜN...

BU ALIŞKANLIKLAR NEFESİMİZİ KESİYOR

HATALI BESLENMEK

Hatalı ve aşırı beslenme sonucunda kilo arttıkça Uyku Apnesi’nin görülme riski de artıyor. Çünkü kilo alınınca dil kökü, yumuşak damak ve yutak kısmında yağlanma ve büyüme oluyor. Buna bağlı olarak hava yolu daralıyor ve Uyku Apne Sendromu gelişiyor.

SIRT ÜSTÜ POZİSYONDA UYUMAK

En tehlikeli yatış pozisyonu olarak ifade edilen sırtüstü pozisyonu, dilin ve yumuşak damağın geriye sarkarak hava yolunun daralmasına yol açıyor. Bu nedenle uzmanlar yan veya yüzükoyun yatarak uyunmasını öneriyor.

AŞIRI MİKTARDA ALKOL KULLANMAK

Bol miktarda ve düzenli alkol alımı boğazdaki dokuların sarkmasına ve bu bölgelerin gevşemesine neden oluyor. Yatmadan önce uzun süre alınan alkol, beyin faaliyetlerinin gücünü azaltıyor ve yeterli oksijenin alınmasını engelliyor.

SİGARA İÇMEK

Sigara içimine bağlı olarak dil ve yutak bölgesindeki dokular büyüyor. Bunun sonucunda da hasta nefes almakta zorlanıyor. Ayrıca sigara beynimizdeki uyku merkezini de etkileyerek Uyku Apne Sendromu’na yol açıyor. Yapılan araştırmalara göre; uyku apnesi sigara içen kişilerde 3 kat fazla görülüyor.

SAKİNLEŞTİRİCİ İLAÇ KULLANMAK

Kaslarda gevşemeye ve uyku merkezini etkileyerek uyku kalitesinin bozulmasına neden oluyor. Hastadan sakinleştirici ilaçlarını bırakmaları öneriliyor, bırakmaması için nedenleri olması durumunda ise ilaçlarına göre tedavi planı oluşturuluyor.

AŞIRI YORULMAK

Gün içinde yapılan iş ve ya aktivite nedeniyle oluşabilecek aşırı yorulmalar, kasları gevşeterek Uyku Apne Sendromu’nun gelişmesine yol açıyor. Daha kaliteli bir uyku için yan ve yüz üstü yatma kişiyi daha da rahatlatarak bu tablonun oluşmasını önlüyor.

HEP YORGUNUM’ DİYORSANIZ, DİKKAT! Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Bilazer, Uyku Apne Sendromu’nun en temel belirtisinin şiddetli horlama olduğunu söylüyor. Kimi zaman komşuların da duyabileceği şiddette olabilen horlamanın kısa aralıklarla kesilmesi, apnenin, yani vücudun nefessiz kaldığını gösteriyor.

“Horlama daralmış olan hava yollarında vücudun aşırı çaba sarf ederek nefes almaya çalışması nedeniyle oluşuyor.” diyen Dr. Mustafa Bilazer diğer belirtileri şöyle sıralıyor: “Kişi uykuya daldıktan sonra bir nevi kendi kendine savaşıyormuş gibi, zorlanarak nefes almaya başlıyor, ardından nefesinde duraksamalar oluyor. Bu sırada kalp hızlanmaya başlıyor, tansiyon yükseliyor. Uykuda kabus görme, terleme, kabusla uyanma gibi başka belirtiler de oluşuyor. Çok nadiren de olsa kalp krizi gibi yaşamsal sorunlar da gelişebiliyor. Hasta gece derin uyuyamadığı için sabah yorgun uyanıyor ve gündüz genelde kendini yorgun hissediyor. Uyku Apnesi Sendromu hastalarında kronik bir yorgunluk söz konusu oluyor. Hasta kaliteli uyuyamadığı için günlük performansını yaparken zorlanıyor. Bazen basit işleri yaparken, hatta trafik lambalarında kırmızı ışık beklerken bile uyuyakalıyor.” HÜRRİYET

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:12 Kasım 2014Yayınlanma Tarihi:14 Kasım 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.