Üsküdar Üniversitesi'nde 'Hocalı Katliamı' konuşuldu

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinde çoğunluğu çocuk 613 Azerbaycan Türk’ünün Ermeniler tarafından katledilmesinin yıl dönümünde Üsküdar Üniversitesi’nde panel düzenlendi.

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinde çoğunluğu çocuk 613 Azerbaycan Türk’ünün Ermeniler tarafından katledilmesinin yıl dönümünde Üsküdar Üniversitesi’nde panel düzenlendi.

Üsküdar Üniversitesi’nde Hocalı katliamının 23’üncü yıl dönümünde bir panel düzenlendi. “Öteki”nin Adalet Arayışı Paneli’nde, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında 26 Şubat 1992’de, çoğunluğu çocuk ve kadın 613 Azerbaycan Türk’ünün katledildiği olaylar konuşuldu.

uskudar_universitesi_hocali_katliami “BİZİM MEDENİYETİMİZ GÖNÜL MEDENİYETİDİR”

Panelin moderatörlüğünü yapan Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Adnan Ömerustaoğlu, “Biz ecdadımızla hiç bir zaman soykırım yapmış bir medeniyet değiliz,  bizim medeniyetimiz gönül medeniyetidir.” dedi.

“HOCALI KATLİAMINI ANLATMAK GÖREVİMİZ”

Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof.Dr. Alaeddin Yalçınkaya, “Hocalı Katliamı ve Uluslararası Hukuk” başlıklı konuşmasında Azerbaycan’da 23 yıl önce yaşanan insanlık dışı olayları ve gerçekleri akademisyenler olarak anlatmaları gerektiğine dikkat çekerek “Türkiye’de % 40 oranında ‘Biz soykırım yaptık’ diyen görüşler var ancak bu tamamen bilgisizlikten kaynaklanıyor. Bunun için konuyu doğru olarak öğrenmek gerekiyor.  Bizlerin akademisyen olarak gerçekleri anlatmamız gerekiyor. Hocalı hala işgal altındadır. Soykırım bir Azerbaycan toprağına yapıldığına göre buradan yüzlerce dava açılması lazım. Bunların takip edilmesi, devletin ve sivil toplum kuruluşlarının da yardım etmeleri gerekiyor. Azerbaycan’da soykırıma maruz kalanların bu konuyla ilgili tüm kuruluş ve devletlere karşı hukuk yoluyla takip etmeleri gerekiyor.” dedi. Araştırmacı yazar Hüseyin Dayı ise “Bir Ötekileştirme Aracı Olarak Ermeniler” başlıklı konuşmasında tarihte Türkler’le Ermeniler’in birbirini çok seven iki toplum olduğunu belirterek bu noktaya nasıl gelindiğinin sorgulanması gerektiğini belirterek  “Dünyada Türkler’le Ermeniler arasında yaşanmış kanlı olaylar var, biz de katliam faillerinin Ermeniler olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Bu olayın esas aktörleri, suçluları önemli makamlarda görevliler ve bu konuyu destekliyor provake ediyorlar. Esasında Ermeniler ve Türkler toplumsal olarak çok yakın, birbirinuskudar_universitesi_hocali_katliami1i seven topluluklardı. Nasıl bu noktaya gelindiğini sorgulamak gerekiyor. Batı kültüründen ötekine bakmak ile bizim kültürümüzde ötekine bakmak arasında farklılıklar vardır.” diye konuştu.

“HOCALI AÇIK BİR KATLİAMDIR”

Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç.Dr. Ebulfez Süleymanlı da “Hocalı Katliamının Sosyolojik Sonuçları”nı değerlendirdi. Doç.Dr. Süleymanlı, “Hocalı açık bir katliamdır. Ermeniler sivilleri katletti. Bu olay tarihe kara bir leke olarak yazılmıştır. Hocalı’dan geriye sadece cesetler kaldı. Bir köy tamamen yok edildi. Bu katliama uluslararası toplum üzgünüz ki sessiz kaldı. Srebrenitsada, Hocalıda  Çifte standart uygulandı.” dedi.

“BUGÜN KÜRT MESELESİNDE  BİLE ERMENİ DİASPORASI ETKİLİ”

Panele katılan Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Dr. İsmail Kapan da “Ermeni Diasporası’nın 2015 Oyunları” başlıklı konuşmasında “Ermeni meselesini aslında 1915’ten 100 yıl daha geriye götürmek gerekir. Türkiye, Ermeni meselesi konusunda uluslararası arenada maalesef sosyal ve siyasal anlamda etkili olamamıştır. Bugün Kürt meselesinde bile Ermeni Diasporası’nın etkisini görmek mümkün. Ermeni Diasporası’nın ciddi çalışmaları var, ekonomik rant var. Diaspora 2015’e hazırlanıyor.” diye konuştu.

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:26 Şubat 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.