Türkiye'nin ilk Postkolonyal Çalışmalar ve Araştırma Merkezi

Türkiye’nin ilk “Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi” Üsküdar Üniversitesi’nde kuruldu…

Türkiye’nin ilk “Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi” Üsküdar Üniversitesi’nde kuruldu…

Ülkemizde önemli bir boşluğu kapatacak Türkiye’nin ilk Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (PAMER) davranış bilimleri ve sağlık alanında ilk ve tek tematik üniversite Üsküdar Üniversitesi bünyesinde kuruldu. Tek ve sadece batı kaynaklı kabul edilebilir bilgi üretimine alternatif sunacak bilgi sistemleri oluşumuna katkı sağlanması hedeflenen merkezin başkanlığını Merve Kavakçı İslam yürütecek. uskudaruniversitesiyerleskeSömürgeciliğin bıraktığı mirası sorunsallaştıran bir dizi felsefi ve edebi teoriyi içine alan Postkolonyal Teori, artık Üsküdar Üniversitesi bünyesinde kurulan Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (PAMER)  sayesinde Türkiye’de daha çok tanınacak. Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (PAMER), sosyal bilimler ve fen bilimlerine ait geniş bir alanda uluslararası ilişkilerden antropolojiye, sosyolojiden din ve dil bilimlerine kadar bir dizi disiplin alanında inceleme ve araştırma yapılmasına imkân sağlayacak.

ELEŞTİREL VE ALTERNATİF BİLGİ ÜRETİMİ AMAÇLANIYOR

Aralarında klasik uluslararası ilişkiler teorileri Oryantalizm, Feminizm, Marksizm ve Modernizasyon teorileri gibi farklı düşünce sistemlerinin bulunduğu kuramlar topluluğunu postkolonyal pencereden değerlendirmeyi amaçlayan araştırma merkezinde ‘tek ve sadece batı kaynaklı’ ‘kabul edilebilir’ bilgi üretimine alternatif sunacak bilgi sistemleri oluşumuna katkı sağlanması hedefleniyor. Merve Kavakçı İslam Merkez, akademik ve sosyal olmak üzere iki farklı kanalda çalışmalar yürütecek. Farklı bilim dallarında Postkolonyal Teori ile ilgili bilgi üretimine imkân hazırlamak üzere teorik ve uygulamalı alanlarda araştırma yapmanın amaçlandığı merkezde, akademi ve akademi dışı dünyadan Postkolonyal Teori üzerine çalışan kişiler tarafından verilecek bilgilendirme programlarına destek verilmesi hedefleniyor. Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde, öğrenci ve öğretim üyelerini bir araya getiren workshop ve münazaralar düzenlenecek.  Postkolonyal Teori üzerine yapılmış çalışmaların toplandığı bir Bilgi Bankası’nın da oluşturulacağı merkezde Postkolonyalizm üzerine çalışan kişi/kurum/grupları içeren bir iletişim ağının oluşturulması da planlanıyor.

TOPLUMA AÇIK ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLECEK

Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin çalışmaları sadece akademik çevreyle sınırlı kalmayacak. Akademi dünyasının dışında toplumun geniş kesimine açık çalışmalar yapılması da amaçlanıyor. Sivil toplum kuruluşları, düşünce kuruluşları ve benzeri örgütlerin katkılarından yararlanarak toplumun farklı katmanlarına farkındalık oluşturmak üzere eğitim programları düzenlenecek.

‘YENİ TÜRKİYE’YE KATKI

Türkiye’nin demokratikleşme sürecine destek olmanın ve sürdürülebilir gelişmişlik alanındaki çalışmalara da katkı sağlanmasının hedeflendiği merkezde ‘Yeni Türkiye’ kavramının içinin doğru şekilde doldurulmasına, demokrasi, gelişmişlik ve zenginlik gibi kavramların geliştirilmesine yönelik çalışmaların yürütülmesi de amaçlanıyor.

MERKEZ, TÜRKİYE’DE ÇOK ÖNEMLİ BİR BOŞLUĞU KAPATACAK

Merkezin başkanlığını yürütecek olan Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Merve Kavakçı İslam, merkezin Türkiye’de önemli bir açığı kapatacağını belirterek ‘Postkolonyalizm üzerine çalışan herhangi bir başka akademik organizasyonun, bir eğitim kurumunun olmaması da merkezimiz tarafından ne kadar önemli bir boşluğun doldurulabileceğini gösteriyor. Postkolonyalizm, Türkiyeyi, içine girdiği yeni dönemi, Yeni Türkiye kavramını çok yakından ilgilendiriyor. Konu, ülkemizin bulunduğu bölgeyi, Doğu Batı ilişkilerini, geçmişi, bugünü ve geleceği ilgilendiriyor. Konu, insanlık tarihini, bu tarihin nasıl yazıldığını, tarihi yazanların hangi perspektiften ve ne amaçla bu bilgiyi ürettiklerini ilgilendiriyor. Konu, Kuzey ve Güney ilişkilerini, marksizmi, komünizmi, kapitalizmi ve küreselleşmeyi, dünya siyasi ve ekonomik sistemini yakından ilgilendiriyor’ diye konuştu. Bilgi için: www.uskudar.edu.tr

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:25 Eylül 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.