Türkiye'nin 'kitap okuma' haritası

Libonet Okur Profili Ve Kitap Satınalma Davranışları Araştırması, Türkiye'deki kitap okuma alışkanlığı üzerine çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre yüzde 32 hiç kitap okumuyor.

En az okuyan bölge Akdeniz. Evliler bekarlara, kadınlar erkeklere göre daha çok kitap okuyor. İşte sonuçlar...

Türkiye’de kitap okuma alışkanlığının az olduğu konusunda genel bir kabul var. Libonet’in Ocak 2015’te yaptığı, şimdiye kadarki en kapsamlı Okur Profili Ve Kitap Satınalma Davranışları Araştırması, Türkiye’deki bu ön kabulün dinamiklerini ortaya koydu.

7 bölgede, 14 ilde, toplam 1542 kişiyle yapılan görüşmelerden elde edilen veriler, Türkiye’nin okur profilini ortaya çıkardı. İşte sonuçlar...

- Yüzde 68 'kitap okuyorum' dedi. Ancak bu insanların sadece 5'te 1'i "sıklıkla" okuduğunu söyledi.

NEDEN OKUMUYORLAR?

* Kitap okumayanların neredeyse yarısı "vakitsizlik" nedeniyle okumadığını belirtirken, diğerleri "alışkanlığının olmaması", hepsinden önemlisi "kitap okumayı sevmemek" gibi bir gerekçeleri sıraladı.

*Kitap okumayanların neredeyse yarısı "okumakla ilgilenmediğini, kitap okumadığını ve okumayacağını" söyledi.

* En çok kitap okuyan bölge Marmara çıktı. En az okuyan bölge ise Akdeniz.

KİTAP OKUYANLARI PROFİLİ NASIL?

* Kadınlar yüzde 55'lik bir oranla erkeklerden daha fazla kitap okuyor.

* 25-45 yaş grubu; 18-65 yaş grubuna göre daha çok okuyor.

* Evliler, bekarlara göre daha çok okuyor.

* Kitap okuyanların yüzde 35'i yılda 12'den fazla kitap bitiriyor.

İMZA GÜNLERİ VE SÖYLEŞİLER TAKİP EDİLMİYOR

* Kitap okuyanların yaklaşık yarısı "alışkanlıklarının yetersiz olduğunu" söylüyor ve en büyük nedeni "iş yoğunluğu" olarak gösteriyor.

* Kitap okumanın temel sebebi "kendini geliştirmek" olarak görülürken, diğer sebepler "yeni bilgiler öğrenmek", "sevdiği-zevk aldığı için okumak" şeklinde sıralanıyor.

* Kitap okuyanların çok azı "beğendiği yazarın imza ya da söyleşi günlerini" takip ettiğini söylerken, çoğunluk denebilecek bir kitle, "özellikle boş/uygun vakitlerde" kitap okuduğunu ifade ediyor.

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:12 Ocak 2016Yayınlanma Tarihi:08 Ocak 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.