Trafik kazaları sonbaharda artıyor

Ayrıca ölümlü kazalara karışan sürücülerin yüzde 97,4'ü erkek, yüzde 2,6'sı ise kadınlardan oluşuyor.

Ayrıca ölümlü kazalara karışan sürücülerin yüzde 97,4'ü erkek, yüzde 2,6'sı ise kadınlardan oluşuyor. kazaAdli Tıp Kurumu Ankara Grup Başkanlığına gönderilen verilerin değerlendirildiği araştırmaya göre, trafik kazaları çoğunlukla sonbahar mevsiminde ve en çok da cumartesi günü meydana geliyor - İstatistiklere göre, ölümlü kazaların yüzde 32,9'u, yaralamalı kazaların ise yüzde 39'u sonbaharda gerçekleşiyor.

Adli Tıp Kurumu Ankara Grup Başkanlığı Trafik İhtisas Dairesine, kusur durumu tespiti istemiyle gönderilen ve ölümlü araç kazalarına ilişkin verilerin değerlendirildiği araştırmaya göre, trafik kazaları çoğunlukla sonbahar mevsiminde ve haftanın günleri içinde de en çok cumartesi günü meydana geliyor. Ankara Üniversitesi Adli Bilimler Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürol Cantürk danışmanlığında, Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi Uzmanı Dr. Savaş Küçük'ün yaptığı araştırmada, ölümlü araç kazalarında sürücü kusur durumları, sürücülerin sosyo-ekonomik ve demografik özellikleri açısından değerlendirildi. Araştırma kapsamında, Adli Tıp Kurumu Ankara Grup Başkanlığı Trafik İhtisas Dairesine 2011 ve 2012 yıllarında mahkemelerce gönderilen ve tesadüfi olarak seçilen 301 ölümlü, 200 yaralanmalı dava dosyasındaki mevcut veriler incelendi. İstatistiklere göre, kazaların ağırlıklı olduğu mevsim sonbahar. Ölümlü kazaların yüzde 32,9'u, yaralamalı kazaların ise yüzde 39'u sonbaharda meydana geliyor. Ayrıca ölümlü kazaların yüzde 21,6'sı yaralamalı kazaların yüzde 16,5'i kışın, ölümlü kazaların yüzde 16,6'sı yaralamalı kazaların yüzde 18'i ilkbahar, ölümlü kazaların yüzde 28,9'u yaralamalı kazaların yüzde de 26,4'ü yaz mevsiminde gerçekleşiyor. Araştırmada, yaralanmalı kazaların her gün meydana geldiği ancak ölümlü kazaların diğer günlere göre cumartesi günü daha fazla yaşandığı tespit edildi. Ölümle sonuçlanan kazaların yüzde 11,3'ü pazartesi, yüzde 14,3'ü salı, yüzde 16,3'ü çarşamba, yüzde 13'ü perşembe, yüzde 14'ü cuma, yüzde 17,2'si cumartesi ve yüzde 11'i pazar günü meydana geliyor. Kazaların ağırlıklı olduğu mevsim ise hazan mevsimi olarak da bilinen sonbahar. KAZALARI ÇOĞUNLUKLA ERKEKLER YAPIYOR Araştırma, halk arasında "kadınların trafikte daha dikkatsiz olduğu" tespitinin de doğru olmadığı ortaya koyuyor. Buna göre, ölümlü kazalara karışan sürücülerin yüzde 97,4'ü erkek, yüzde 2,6'sı ise kadınlardan oluşuyor. Yaralanmalı kazalara karışan sürücülerin de yüzde 97,4'ü erkek, yüzde 2,6'sı kadın. Erkek sürücülerin kaza yapma nedenleri arasında, heyecan, saldırganlık, bağımsızlık ve maceraperestlik gibi davranışları trafikte göstermeleri geliyor. DHA  

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:29 Eylül 2014Yayınlanma Tarihi:01 Ekim 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.