Tomografi ve MR çekimine yeni standartlar geliyor

Türkiye genelinde yapılan araştırma sonrasında MR, tomografi ve mamografi çekimlerinin uygunluğu ve raporların doğruluğu konusunda, yeni kriterlerin belirleneceği eylem planı hazırlanıyor.Türkiye genelinde yapılan araştırma sonrasında MR, tomografi ve mamografi çekimlerinin uygunluğu ve raporların doğruluğu konusunda, yeni kriterlerin belirleneceği eylem planı hazırlanıyor. tomografiSağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, radyolojik tetkiklerde doğru, eksiksiz, tekrara gerek bırakmayan hizmet verilebilmesini amaçlayan Türkiye genelindeki MR, tomografi ve mamografi çekimlerinin uygunluğunu inceleyen araştırmada elde edilen verilerin ilgili bilim kurulları ve branş uzmanlarınca değerlendirildiğini söyledi. Türkiye genelinde kamu, özel ve üniversite hastanelerinde çekilen radyolojik görüntülemenin, endikasyon, tetkik ve rapor açısından uygun yapılıp yapılmadığını tespit etmek, bunun sonucuna göre kaliteyi artırmaya yönelik düzenlemeleri yapabilmek için Türk Radyoloji Derneği ile yürüttükleri araştırmada, olumlu ve olumsuz geri bildirimlerle karşılaştıklarını bildirdi. "RAPORLANMA AŞAMASINDA DA YETERİNCE AYRINTI VERİLMEDİĞİ SAPTANDI" Araştırmadan elde edilen bilgilerin rapor haline getirildiğini, ancak hala üzerinde çalışıldığını vurgulayan Şencan, tetkiklerin istenmesi ve raporun yazılması aşamasında "kayıt eksikliği" saptandığını, bunun bir kez daha tekik tekrarına neden olduğunu anlattı. Tetkik tekranının hem hasta hem de hastane açısından olumsuz olduğuna ve maliyeti de artırdığına dikkati çeken Şencan, araştırma sonucunda hekimlerin hasta öyküsüne ilişkin bilgileri tam yazmadığının belirlendiğini, buna bağlı olarak rapor yazan kişinin de eksik bilgilendirme yapabildiğine işaret etti. Türkiye'deki en önemli sorunun kayıt eksikliği olduğunu savunan Şencan, "Tetkik sonrasında raporlanma aşamasında da yeterince ayrıntı verilmedi saptandı" dedi.

"YENİ EYLEM PLANI GELİYOR"

Şencan, "bilim kurullarının görüşleri sonrasında yapılacak değerlendirmenin ardından yeni bir eylem planının ortaya konulacağı" bilgisini vererek, "Eylem planında standartları değiştireceğiz. Gerekirse standart bulunmayan ya da mevcut standrtlardan çok uzaklaşmış olanlara hem bilgilendirme hem de arkasından idari ve gerektiğinde maddi yaptırım olacak" diye konuştu. Eylem planı sonrasında, MR, tomografi ve mamografi gibi görüntüleme tetkiklerinin istenmesi aşamasında, yeni kriterlerin istenmesinin söz konusu olabileceğini aktaran Şencan, "Artık, hekim zorunlu bölgeleri doldurmadan tetkik isteyemeyecek. Gerekçe, tanı, belirti ile bulgular ve hasta öyküsüne ilişkin detaylar belirtilmeden, tetkik istemi kabul edilmeyecek" dedi. Uygulamaya ve alınacak tedbirlere ilişkin Radyoloji Kongresi'nde bilim insanlarıyla çalıştay düzenleneceğini ve önerilerin ele alanacağını dile getiren Şencan, "Bu öneriler, bizim çalışma grubumuzun düşünceleri. Kongrede radyolagların geri dönüşleri alınacak ve eylem planı şekillenecek" ifadelerini kullandı. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Ekim 2013Yayınlanma Tarihi:03 Ekim 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.