Ten tene temas neden önemli?

Prematüre bebeklerde ten tene temasın gelişime büyük katkı sağladığını belirten Çocuk Hastalıkları Uzm. Dr. Gülnihal Şarman, prematüre bebeklerin taburcu edildikten sonra da takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

Prematüre bebekler sağlık sorunları ile dünyaya geliyor. Fakat bu sorunları farkındalık sahibi olarak aşmak mümkün. Prematüre bebeklerde ten tene temasın önemine değinen Çocuk Hastalıkları Uzm. Dr. Gülnihal Şarman, prematüre bebeklerde hastane sürecinin uzun bir dönemi kapsayabildiğini söyledi.

26’ncı haftada doğmuş bir bebeğin hastaneden taburculuk zamanının en az 12 hafta olduğunu kaydeden Şarman, "O nedenle hastane sürecinde büyüyen prematüre bebeklerin zamanında doğan bebeklere göre anne- baba yakınlığına daha da ihtiyacı oluyor. Kanguru bakımı yani ten tene temas sırasında ebeveynler bebeklerine daha yakın oldukları için tene temasın anne çocuk ilişkisinin kurulmasına ve çocuğun gelişimine katkısı oldukça fazla" dedi.

PREMATÜRE BEBEKLER KONTROLDEN GEÇMELİ

Prematüre bebeklerde, diğer bebeklerden farklı olarak yapılan testlerin ileride gelişebilecek herhangi bir sorunun tespiti açısından büyük önem taşıdığına vurgu yapan Dr. Şarman, şunları söyledi: "Bu testlerden en önemlileri duyu organlarına uygulanan testler. 32 haftasını bitiren veya doğumdan sonraki ilk altı haftasını geçirmiş ama henüz daha 32 haftalık olmamış bebeklere ilk göz muayenesi yapılması, prematüreler için çok önemli. Erken doğan bebekler taburcu olmaya yaklaştıklarında işitme testinin yapılması gerekir. Zamanında doğan bebeklere yapılan işitme testinden farklı olan ve BERA denilen, test sırasında beyinde oluşan işitme dalgaları ölçülür. 25-26 haftalıkken doğmuş bebeklerde, bebek altı aylık olduğunda ise testin tekrarlanması gerekir. Bütün duyu organlarının gittiği merkez beyin olduğu için erken doğan bebeklerin beynin gelişimsel takipleri düzenli olarak yapılması önem taşıyor.

EVDE BAKIM ÖNEMLİ

Ebeveynler evde prematüre bebek bakımına hakim olmalı ve evde nelere dikkat edileceğini öğrenmeleri gereklidir. Örneğin bebek kış aylarında taburcu oluyorsa ebeveynler grip ve üst solunum yolu virüslerinin geçmemesi için neler yapılması gerektiğini bilmelidir. Koza stratejisi yaklaşımı ile ebeveynlere grip veya karma aşısı yapılarak, prematüre bebek adeta koza gibi korumaya alınmalıdır. Tüm bunların yanı sıra en önemlisi prematüre bebeklerin ömür boyu topluma kazandırılmış sağlıklı bireyler olmalarını sağlamaktır."

NTV


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:18 Kasım 2014Yayınlanma Tarihi:20 Kasım 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.