Tekrarlayan kansere kan testiyle erken tanı

Tedavi sonrası tekrarlayan kanserin normalden daha erken teşhis edilmesinin yolu açıldı. İngiltere kaynaklı araştırmaya göre, nüks kanserler, basit bir kan testiyle 8 ay daha erken yakalanabilecek.

Londra'daki Kanser Araştırmaları Enstitüsü'nde yürütülen araştırmaya göre, nüks eden kanser basit bir kan testi sayesinde 8 ay erken fark edilebilecek.

Araştırmada, meme kanseri ilk evresindeyken ameliyatla ve kemoterapiyle tedavi edilen 55 kadın 2 yıl takip edildi. 6 ayda bir kan testi yapılan kadınlardan 15'inde meme kanserinin tekrarladığını belirten bilim insanları, bunlardan 12'sinde teşhisin kan testi sayesinde normalden 8 ay önce yapıldığını söyledi. Kalan 3 kadında ise tümör beyinde oluştuğu için kanserin kanda tespit edilemediği ifade edildi.

TEDAVİYE ERKEN BAŞLAMA AVANTAJI SAĞLIYOR

Testte kanserin tekrarlayacağının açıkça görüldüğünü vurgulayan bilimciler, kanserin nüks etme olasılığının, vücutlarında tümörlü DNA tespit edilen hastalarda, vücutlarında tümörlü DNA izine rastlanmayanlara oranla 12 kez daha fazla olduğunu belirtti.

Araştırmayı yürüten bilim adamlarından Dr. Nicholas Turner, test sayesinde tedaviye erken başlayabileceklerini söyledi.

AFP


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:29 Ağustos 2015Yayınlanma Tarihi:28 Ağustos 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.