Tatilde değişen beslenme alışkanlarında düzen şart!

İki haftalık tatilin ardından okulların yeniden açılmasıyla beraber çocukların beslenme alışkanlıkları yeniden değişti.

Çocukluk çağında gelişen obezitenin çözümü, yetişkinlik obezitesinden daha zor olduğu için doğru ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını çocukken kazanılması gerektiğini dikkat çeken uzmanlar, “Yağ hücrelerinin sayısı çocuklukta artıyor bu yüzden de çocukluk çağında ağırlık kontrolünün sağlanması önemli” uyarısında bulunuyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse, 15 günlük tatilin ardından okulların yeniden başlamasıyla beraber tatilde değişen beslenme tarzının yeniden düzenlenmesi gerektiğini hatırlattı.

TAHIL GRUBU ÇEŞİTLENDİRİLEREK TÜKETİLMELİ

Toplum olarak tahıl tüketimine dayalı bir beslenme alışkanlığımız olduğunu belirten Gizem Köse, “Bu yüzden çocuklara tahıl grubunu çeşitlendirerek tükettirmekte fayda var. Ekmek bilinenin aksine masum bir karbonhidrattır, pişiriminde yağ eklenmez. Beyaz ekmek olmadığı sürece çocuklara bir zararı olmayacaktır. Çocuklar tahıllı ekmekler tüketilebilir bunun dışında çocuklar için özel vitamin eklenmiş ekmekler piyasada bolca bulunuyor. Hatta ekşi mayalı ekmekler tercih edilirse hem çocuklar hem yetişkinlerde özellikle sindirime yardımcı olacaktır” diye konuştu.

ŞEKER YERİNE BAL VE PEKMEZ KULLANILABİLİR

Kek ve börek tarzı atıştırmalıklar yaparken un olarak keçiboynuzu unu, tam buğday unu, çavdar unu gibi farklı tahıllar deneyerek çocuğun farklı besinler tatmasının sağlanabileceğini belirten Köse, “Şeker yerine ise bal ve pekmezi kullanabilir, pekmez ile demir ihtiyacının bir kısmını karışlayabilirsiniz” dedi.

ANA ÖĞÜNLERDE 4 BESİN GRUBU BULUNMALI

Yemek masasında ana öğünlerde 4 besin grubundan da yiyecekler bulunmasının, çocuğun besin tercihlerini şekillendirmeye yardımcı olacağını belirten Gizem Köse, “Süt, et, tahıl ve meyve-sebze grubu ‘Besin Yoncası’ olarak adlandırılan bir sistemde yer almaktadır. Süt grubunda süt ürünleri, et grubunda yumurta, et, tavuk, balık gibi hayvansal gıdalar, tahıl grubunda ise ekmek, makarna, pilav gibi besinler yer alır. Her öğünde tabağı dörde bölerek her bir gruptan besini tüketmesini sağlayabilirsiniz” tavsiyesinde bulundu.

ARA ÖĞÜNLER SAĞLIKLI OLMALI

Çocukların hem sağlıklı hem de iştahını kapatmayacak sağlıklı atıştırmalıkları ara öğün olarak tüketebileceğini ifade eden Gizem Köse, “Örneğin fındık ezmesi gibi besin değeri az ve enerjisi yüksek olan yiyecekler yerine 1 yemek kaşığı tahin-pekmez karışımı ve 1 dilim tam tahıllı ekmek enerji ve besin öğeleri içeriği açısından uygun bir ara öğün olacaktır. Masum grubuna giren örnek öğünler; 1 avuç kuru meyve + 4 adet ceviz, 1 kase ev yapımı meyveli yoğurt, 1 bardak muzlu süt, ½ simit + 1 bardak ayran gibi sıralanabilir” dedi.

MİKTARLARA ÇOCUK KARAR VERSİN

Çocukların besin tercihlerinin ailelerin yiyecek tercihleri ve beslenme alışkanlıkları ile birlikte şekillendiğini hatırlatan Köse, “Tek yönlü beslenen ailelerde başta obezite ve diyabet olmak üzere birçok kronik hastalık gözlenmektedir. Özellikle karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek yemeklerin tüketimiyle obezitenin gelişmesi kaçınılmaz oluyor. Yağ hücrelerinin sayısı çocuklukta artıyor bu yüzden de çocukluk çağında ağırlık kontrolünün sağlanması önemli. Çocukluk çağında gelişen obezitenin çözümü yetişkinlik obezitesinden daha zor olduğundan beslenme alışkanlıklarını çocukken oturtmak gerekiyor” dedi.

ÇOCUĞUNUZU “BİRAZ DAHA YE” DİYE ZORLAMAYIN

 “Nerede, ne zaman ve ne yiyeceğine anne-baba karar verir; ne kadar yiyeceğine ise çocuk karar verir” diyen Gizem Köse, “Bu yüzden çocuğunuz doyduğunda daha fazla yemesi için zorlamayın, besin tercihini kendisi yapabilir. Çocuğun öğünleri yetişkinlerden daha fazla ya da az olacak diye bir kural yok. Öğün saatlerini ve çeşitlerini öğretmeniz yeterli” dedi.

HAFTADA İKİ KERE YUMURTA ŞART

Günün her öğününün önemli olduğunu belirten Gizem Köse, “Ancak kahvaltı en önemlisi. Çocuğunuza mutlaka kahvaltıyı öğretin, 1 dilim peynir ile hazırlanan sandviç hem zamandan kazandırır hem de kahvaltıyı alışkanlık haline getirir. Haftada en az 2 kere haşlanmış yumurtayı da eksik etmeyin” önerisinde bulundu.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:07 Şubat 2017Yayınlanma Tarihi:06 Şubat 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.