Tatil bitiyor! Uzun yola çıkacaklar dikkat!

Uyku sorunu yaşayanlar dikkat, uzmanlar uyarıyor. Otomobille uzun yolculuklarda sabah çok erken saatler ile gece yolculukları riskli!

Uzun yola çıkacak kişileri uzmanlar dikkatli olmaya çağırıyor. Çünkü yaşanan trafik kazalarının bir çoğunun nedeni uykusuzluk…

 

Uykusuzluk, büyük endüstriyel kazaların yaşanmasında önemli bir faktör olarak görülürken trafik kazalarının yaşanmasında da yine uykusuzluk önemli sebep. Uykusuzluğun trafikte büyük tehlike olduğunu ifade eden Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Önder Kuzu, uykusuzluğun araç kullanan kişide sarhoş olmayla benzer etki yaptığını söyledi.

Birleşik devletlerde uykusuzlukla bağlantılı her yıl 100 bin otomobil kazası, bin 500 kazayla bağlantılı ölüm ve 71 bin yaralanma olayı yaşandığının altını çizen Dr. Kuzu, araştırmaların uyku apne sendromlu hastalarda kaza riskinin 3 ile 7 kat arttığını gösterdiğini kaydetti. Uyku bozukluğu ve düşük kaliteli uykunun işyerlerinde de kaza ve yaralanmalara neden olduğunu belirten Kuzu, gündüz artmış uykululuğu olan çalışanlarda kaza yapma oranının daha yüksek olduğunu belirtti. Kişilerin eğer uykuya dalma sorunu, geceleri sık uyanma şeklinde uykuyu sürdürme bozuklukları veya sabahları erken saatlerde dinlenmeden uyanma gibi sorunları varsa mutlaka bir uyku bozuklukları polikliniğine başvurması gerekir diyen Dr. Önder Kuzu, bu semptomların ciddi bir nörolojik veya psikiyatrik hastalığın belirtisi olabileceğinin de altını çizdi. Kuzu, otomobille uzun yolculuklarda sabah çok erken saatler ile gece yolculuklarının riskli olabileceğini de kaydetti.

YOLA ÇIKACAKLARA ÖNERİLER!

- Kişi uykusunu almış, zinde ve dinlenmiş olarak yola çıkmalı.
- Uzun yola yanınızda bir kişiyle çıkılmalı. Yorgunluk ve uykuluğu fark etmek açısından yararlıdır.
- En ufak bir yorgunluk veya uykululuk halinde hemen mola verilmeli.
- Mola yerlerinde kısa süreli şekerlemeler yapılmalı.
- Mola esnasında çay, kahve gibi beyni uyarıcı içecekler ölçülü olmak kaydıyla alınabilir.
- Aracın içi ısının düzeyine dikkat edilmeli.
- Güneşli havalarda güneş gözlüğü kullanılmalı.
- Özellikle yoğun sıcaklıklarda düzenli sıvı tüketimi olmalı


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:09 Haziran 2014Yayınlanma Tarihi:10 Haziran 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.