Tarihin başladığı 'ilk'ler diyarı: Mezopotamya

Mezopotamya yüzyıllar boyunca Batının ilgisini çeken bir bölge oldu. Burada kurulan medeniyetler modern kültürün şekillenmesinde nasıl bir rol oynadı?

"Babil'in Asma Bahçeleri, Babil Kulesi, Nebukadnezar ve Tufan herkesin duymuş olduğu şeylerdir. Yani Mezopotamya sandığınızdan daha bildik bir yer" diyor Louvre Müzesi'nin Orta Doğu eserleri küratörü Ariane Thomas.

Louvre'un Fransa'nın kuzeyindeki Lens kentinde yer alan şubesinde "Tarih Mezopotamya'da Başlar" adıyla 500 nesneyi içeren yeni bir sergi açıldı. Sergide Mezopotamya tarihinin MÖ 4000'li yıllarda yazının bulunmasıyla başlayan ve MÖ 331'de Büyük İskender'in Babil'i ele geçirmesiyle sona eren 3000 yıllık bir kesiti ele alınıyor.

ASUR TANRISI

Sergideki ilk galeri 19. yüzyılda arkeologların kazılara başlamasıyla Mezopotamya'nın 'yeniden keşfini' konu ediniyor. İncil'de ve klasik metinlerde söz edildiği kadarıyla bilinen Asur ve Babil imparatorlukları hakkında daha fazla bilgi edinmeyi amaçlıyordu bu kazılar.

Bu çalışmalarda Musul'un biraz kuzeydoğusunda Asurluların başkenti Horsabad bulunmuş, Sümerler hakkında da yeni keşifler yapılmıştı.

Bunun üzerine Batı Avrupa Mezopotamya'ya daha fazla ilgi duymada başladı. Oxford'daki Ashmolean Müzesi'nden Paul Collins bu ilginin kaynağını bu medeniyetlerin imparatorluk ve kral gibi aşina oldukları olguların yanı sıra İncil'de ifade edilen egzotik dünyayı yansıtmasına bağlıyor.

Tarihteki ilk köprünün modeli. Mezopotamya Yunanca 'iki nehir arasındaki topraklar' anlamına geliyor.

İKİ NEHİR ARASINDAKİ TOPRAKLAR

20. yüzyılda Mezopotamya artık resimden mimariye, reklamdan filmlere (1973 yapımı Şeytan filmindeki Pazuzu Mezopotamyalı bir şeytandır) kadar birçok alanda esin kaynağıdır. Bugün ise aynı rolü video oyunlarında oynuyor (Marvel Comics evrenindeki Pazuzu).

Peki Irak'tan Suriye'ye ve Türkiye'ye kadar uzanan bu bölgenin medeniyetleri bizleri çok daha derinden etkilemiş olabilir mi?

Bu sorunun cevabı 'evet'tir. Fakat bunun ayrıntılarına geçmeden önce Mezopotamya'nın anlamına bir bakalım.

Bu bölgeye ismini veren Antik Yunanlılardır. '"İki nehir arasındaki topraklar" anlamına gelir, yani Fırat ile Dicle nehirleri arasında kalan bölge. Bu bölge "medeniyetler beşiği" olarak nitelenir. İnsanın MÖ 6000 yıllarında avcılık ve toplayıcılığı bırakıp kurulu düzene geçerek tarıma başladığı yeni yaşam biçimi bu topraklarda yeşermiştir.

BBC TÜRKÇE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:09 Aralık 2016Yayınlanma Tarihi:08 Aralık 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.