Sürekli ölümü düşünüyorum

27 yaşında iki çocuk annesiyim kendimi iyi hissetmiyorum sürekli aklımda ölmek düşüncesi var. Hayatın bana çok ağır geldiğini düşünüyorum.

SORU Kızım babasını kaybettiği için okulunda çok geriledi. Herkesten çok utanıyor ve hiç çalışmak istemiyor.  Ne yapabilirim?

CEVAP Anne veya babayı kaybetme okul çağındaki çocuklarını erişkinlerden daha çok etkiler. Bu yaşlardaki çocuklar ölüm olgusunu anlar. Tepkiler daha çok üzüntü, sıkıntı, çaresizlik, dikkat dağınıklığı, uyku ve iştah bozuklukları, isteksizlik, içe kapanma, yas gibi duygular ve belirtilerdir. Kimi zaman yas uzayabilir ve depresyon ortaya çıkabilir. Kaybedilen kişiyle çocuğun arasındaki bağ veya ilişki ne kadar güçlüyse, tepkiler de o kadar belirgin olur.  Normalde utanma duygusu beklenmeyen bir belirtidir. Durum çocuğa açık ve basit biçimde anlatılmalı, yanında olunduğu hissettirilmeli, duygularını açıklamasına ve yaşamasına fırsat verilmelidir.

SORU Yirmi yedi yaşında iki çocuk annesiyim, kendimi iyi hissetmiyorum. Sürekli aklımda ölmek düşüncesi var. Hayatın bana çok ağır geldiğini düşünüyorum, sanki omuzlarımda gittikçe ağırlaşan bir yükmüş gibi. Eşim de bu halimden anlamıyor, her insanda dönem dönem böyle şeyler olur deyip geçiştiriyor.  Hiçbir şeyden zevk almıyorum.

CEVAP Zaman zaman herkesin sıkıntı yaşayabileceği yanlış olmamakla birlikte, burada belirtilen durum bundan daha ileri boyutlardadır. Bir kişinin yaşamdan zevk almaması, yaşamın yük gibi gelmesi, kendini iyi hissetmemesi, ölüm düşüncesi daha çok depresyonda görülen belirtilerdir. Bu belirtilere gerçekten yaşamdaki yüklerin çok ve ağır olması da neden olabilir, kişi tükenmişlik hisseder. Ölüm düşüncesi de olduğu için zaman geçirmeden bir ruh hekimiyle görüşmek gerekir.

SORU Sınavlarda bildiğim sorularda işlem hataları yapıyorum ve en önemlisi ise cevap kağıdına yanlış işaretlemem. Ben bunu bir sınavda değil, 16 sınavda yaptım. Bu ciddi bir problem, ne yapacağım?

CEVAP Belirtilen durum tipik bir dikkat dağınıklığı/eksikliğinin göstergesidir. Kimi zaman acelecilikten de böyle hatalar yapılabilir. Böyle bir durumda yedi yaşından önce dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun (DEHB) olup olmadığı, zaman içinde nasıl bir gelişme gösterdiği, ayrıntılı olarak şimdiki belirtilerin neler olduğu bilinmelidir. DEHB belirtilerinden özellikle dikkat eksikliği genel olarak erişkin yaşamda da sürebilmektedir. Erişkin DEHB'de bu belirtiler görülebilir. Bunun dışında kronik depresyon gibi bozukluklar da gözden geçirilmelidir. Bir ruh hekimiyle görüşülmesi uygun olur.

SÜREKLİ ÖLÜMÜ DÜŞÜNÜYORUM

BEN ÇOCUK BAKMAK ZORUNDA MIYIM

ERKEK ARKADAŞIM OLUNCA MİDEM BULANIYOR

İKİNCİ EVLİLİĞİMİ YAPTIM AMA...

UYURKEN YAŞADIKLARIMI ANLATIYORUM

UYKUYA DOYAMIYORUMANNEM SİNİRLİ VE STRESLİ

KOKU TAKINTIM VAR

YÜKSEKLİK KORKUM VAR

ERGENLİKTEKİ KARDEŞİME NASIL DAVRANMALIYIM

#

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:22 Ocak 2024Yayınlanma Tarihi:07 Ocak 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.