Sporcunun branşı analizlerle belirlenmeli

Doç. Dr. Defne Kaya: “Sporcunun branşı analizlerle belirlenmeli”

Üsküdar Üniversitesi, Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği, Türkiye Spor Hekimleri Derneği ve Spor Hukuku Enstitüsü ortaklığında düzenlenen sempozyumda “spor yaralanmalarına dair her şey” konuşuldu. Sempozyumda vurgulamak istedikleri en önemli şeyin yeni tedavi yöntemleri olduğunu belirten Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Defne Kaya, “Bir sporcu spora başlarken o branşa uygun olup olmadığı belirlenmeli. Sporcuların branş seçiminde antrenör tecrübeleri önemli ancak artık geride kaldı.

Sporcunun branşı analizlerle belirlenmeliTeknolojinin de yardımıyla bazı analizler yaparak kişiyi doğru spora yönlendirmemiz mümkün” dedi. Sempozyumun ilk gününe radyo programcısı ve spor yazarı Yetkin Etkin katılırken; milli basketbolcu Semih Erden de yarınki konuklar arasında yer alacak.

Üsküdar Üniversitesi Kuzey Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonunda düzenlenen ‘Spor Yaralanmalarında Farklı Bakış Açılarıyla Güncel Tedavi ve Rehabilitasyon Yaklaşımları- II’ Sempozyumu programının açılış konuşmasını Üsküdar Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Defne Kaya, Prof. Dr. Tahsin Beyzadeoğlu, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur ve Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Zelka yaptı.

DOÇ. DR. DEFNE KAYA: “ESKİ YÖNTEMLERİ KENARA BIRAKARAK YENİ GELİŞMELERİ İZLEMEK GEREK”

Sempozyum Başkanı Doç.Dr. Defne Kaya, sempozyumda en çok vurgulamak istedikleri konunun yeni tedavi yöntemleri olduğunu belirterek “Günümüzde spor yaralanmaları sporcular ve takımlar için çok önemli bir bütçe. Bir oyuncunun sahadan birkaç hafta hatta birkaç gün bile ayrı kalması çok büyük bir maddi kayıp hem sporcu için hem takımlar için. O nedenle eski yöntemleri bir kenara bırakarak dünyada nasıl gelişmelerin olduğunu izlememiz lazım. Bu sempozyumun en göz alıcı kısmı bu, yeni değerlendirme ve tedavi yöntemleri. Bu sene en çok görülen yaralanmalar ve en çok problem görülen eklemleri ele aldık. Üç tane spor hekimimiz var, sporcu nasıl değerlendirilir, değerlendirmelerde en önemli şey nedir bunları tartışacağız. Sahalarda en çok görülen ani kalp durmaları yüzünden sporcular yaralanabiliyor, hatta ölümle sonuçlanan olaylar yaşanıyor. Onları tartışacağız” dedi.

Sporcunun branşı analizlerle belirlenmeli 2DOÇ. DR. KAYA: “SPORCUNUN BRANŞ SEÇİMİNDE ANTRENÖR TECRÜBELERİYLE SEÇİM ARTIK GERİDE KALDI!”

Bir sporcunun o branşa uygun olup olmadığının bilinmediğini, sporcu yaralanmalarının da oluşmasında bunun da etkisi olduğunu ifade eden Doç.Dr. Defne Kaya, “Özellikle çocukluk çağlarında spora yönlendirilen çocuklarda branş seçimini antrenörlerin tecrübelerine bırakıyoruz. Bacaklarına bakarak koşabileceğini söylüyoruz oysa bundan geçeli çok oldu. Elbette antrenörlerin tecrübeleri ve bakış açıları çok değerli bize çok şey katıyor ama artık teknolojinin de yardımıyla bizim bazı analizler yaparak çocuğu doğru spora yönlendirmemiz lazım. Mesela heyecanlı bir maça çıkmaya kalbi çok uygun olmayabilir ama biz onu belki de futbolcu yapacağız. Çok yükselecek, kas-iskelet sistemi buna çok uygun olacak ama bir gün Allah korusun maçın ortasında kalp durmasıyla hayatını kaybedecek. Mesela Arda Turan için çok iyi bisikletçi olabileceğini söylüyorlar kalça pozisyonu nedeniyle ama o senelerdir kalça ağrısıyla futbol sahalarında. Sempozyumda benzer konuları tartışacağız” dedi.

Sporcunun branşı analizlerle belirlenmeli 3SPORCU YARALANMALARINDA YENİ TEDAVİ YÖNTEMİ: KÖK HÜCRE

Spor yaralanmalarının tedavilerinde yenileyici tıp, kök hücre tedavilerine doğru gidildiğini belirten Doç.Dr. Defne Kaya, “Ameliyat olmadan, biz dokuyu normal seyrinde iyileştirelim, fizik tedavi de o yönde gidiyor. Artık bilinen fizik tedavi yöntemleri de ortadan kalktı, bu sempozyumda işte o yeni yöntemleri vurgulayacağız” dedi.

Üsküdar Üniversitesi’nin yeni bir fizik tedavi merkezi kurduğunu belirten Doç.Dr. Defne Kaya, “Burada Sporcu Sağlığı Merkezimiz olacak. Bu nedenle biz kendimizi de yenilemek istedik, kendi bakış açımızla başka bakış açılarını bir araya getirmek istedik” dedi.

PROF.DR. TAHSİN BEYZADEOĞLU: “HEKİMLER VE FİZYOTERAPİSTLER AÇISINDAN YOL GÖSTERİCİ OLACAK”

Sempozyum Başkanı Prof.Dr. Tahsin Beyzadeoğlu ise sporun her geçen gün hem yapan kişi sayısının artması hem de toplumun çok farklı spor dallarına ilgisinin arttığını belirterek sempozyumun hekimler ve fizyoterapistler için yol gösterici olacağını söyledi. Prof.Dr. Tahsin Beyzadeoğlu, şunları söyledi:

”Sporcu yaralanmaları hem profesyonel hem amatör sporcuların karşılaşabilecekleri bir olay. Dolayısıyla bu yaralanmaların tedavisinde farklı tıp disiplinleri ve branşları yardımcı olmaktadır. Bunların en başına da ortopedi ve travmatoloji uzmanları ve kas iskelet sistemiyle ilgilenenler gelmekte. Fizyoterapistler de gerek ameliyatsız tedavilerin yönlendirilmesinde gerek ameliyat sonrası rehabilitasyon aşamasında ortopedi ve travmatoloji uzmanlarının el ve ayağı olmaktadır. Bugün burada düzenleyeceğimiz sempozyumuzda hem hekimlerin hem fizyoterapistlerin bir arada olduğu, son derece yoğun katılımlı, 500 kişinin katılımıyla gerçekleşen, ilgi gören, bilimsel konuların seçildiği bunun yanında sosyal ve hukuki yönlerinin değerlendirileceği bir sempozyum olacak. Sempozyumun sağlık profesyonelleri tarafından takip edilmesi de çok önemli. İnsanımıza düzgün modern ve kaliteli sağlık hizmetinin sunulması açısından yararlı olacaktır”

Spor yaralanması nedeniyle liglerden çekilen eski bir voleybolcu olduğunu belirten Prof. Dr. Haydar Sur da bu alandaki yenilikler ve yeni tedavi yöntemleri sayesinde sporcuların spor hayatlarının kesintiye uğramayacağını, bu nedenle sempozyumun çok önemli olduğunu ifade etti.

Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mehmet Zelka da Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin Üsküdar Üniversitesi’nin amiral gemisi olduğunu belirterek araştırma ve geliştirme faaliyetine ağırlık verdiklerini, geçen yıl sadece 119 bilimsel etkinlik gerçekleştirdiklerini söyledi. Prof.Dr. Zelka, bilimsel alanda yapılan bu çalışmaların katma değerinin çok önemli olduğunu belirterek sempozyumun da verimli geçeceğine önemli sonuçlar getireceğine dikkat çekti.

TALUS KEMİĞİ, HASARLARI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ KONUŞULDU

Açılış konuşmalarının ardından sempozyuma geçildi. “Basketbol Oturumu: Talus” başlıklı oturumda Doç. Dr. Mehmet Emin Erdil ve Doç.Dr. Zübeyir Sarı moderatörlük yaptı. Doç. Dr. Semih Ayanoğlu, Doç.Dr. Kaan Irgıt,  Doç.Dr. Mehmet Emin Erdil ve Uzman Fzt. Mesut Selami, Talus kıkırdak hasarlarına ilişkin sunumlarını yaptı.

Türkiye Spor Hekimleri Derneği Oturumunda ise “Spora Katılım Öncesi Sağlık Durum Değerlendirmesi” ele alındı. Prof. Dr. Ferda Dokuztuğ Üçsular ve Doç. Dr. Defne Kaya’nın moderatör olduğu oturumda Uzm. Dr. Şensu Dinçer, Uzm. Dr. Sertaç Yakal ve Uzm. Dr. Ömer Batın Gözübüyük “kas – iskelet sistemi, kardiyak değerlendirilmesi ve sporcu EKG’sı nasıl yorumlanmalı” konularına değindi.

SPOR YAZARI YETKİN ETKİN DE KATILDI

Sempozyumun konukları arasında radyo programcısı ve spor yazarı Yetkin Etkin de yer aldı. “Yetkin Etkin İle Canlı Canlı Spor” başlıklı özel oturum gerçekleştirildi.

Sempozyumun bir diğer oturumu “Futbol Oturumu: Labrum” oldu. Prof.Dr. Mehmet Aşık ve Prof. Dr. İbrahim Tuncay’ın moderatör olduğu oturumda Op. Dr. Gökhan Polat, Prof. Dr. İbrahim Tuncay, Prof.Dr. Mehmet Aşık ve Öğr. Gör. Uz.Fzt. Çetin Sayaca  “kalça sıkışma sendromu ve labral yırtıklar” üzerinde durdu.

Sempozyuma katılan Prof. Dr. Gül Baltacı, “Spor Rehabilitasyonu Nereye Gidiyor?” başlıklı özel oturumda bir konuşma yaptı.

SÜPER SPORCU OLUNUR MU, DOĞULUR MU, YAPILIR MI?

Sempozyumun ilginç başlıkları arasında yer alan “Süper Sporcu Olunur mu, Doğulur mu, Yapılır mı?”  başlıklı oturumda Üsküdar Üniversitesi’nden genetik uzmanı Doç. Dr. Korkut Ulucan, “Süper Sporcu Doğululur mu?” başlıklı konuşmasında genetik bakışı ele aldı.

Yrd. Doç.Dr. Aylin Büyükkaragöz, beslenme açısından Ecz. Ayşegül Birlik ise farmakolojik açıdan değerlendirmelerde bulundu.

Sempozyumun ilk günü “spor rehabilitasyonunda özel teknikler ve teknolojiler” başlıklı oturumla sona erdi. Üsküdar Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Yıldız Erdoğanoğlu, “spor rehabilitasyonunda sanal ve artırılmış gerçeklik” başlıklı sunumuyla katıldı.

Sempozyumun ikinci gününde ise Üsküdar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sinan Canan, “Sporcu Beyni” başlıklı açılış konuşmasını yaptı. Sempozyumun ikinci gününe milli basketbolcu Semih Erden de katıldı. Sempozyumun son gününde spor ve hukuk konularına da değinildi.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:22 Nisan 2017Yayınlanma Tarihi:21 Nisan 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.