Spor yaparken ‘yanlış sütyen’ ağrıya yol açıyor

Doç. Dr. Defne Kaya, doğru sütyen kullanımı halinde kontrolsüz hareketin % 53 oranında azaldığını söyledi.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi (SABİF) Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Defne Kaya, kadınların yüzde 70'inden fazlasının yanlış sütyen kullanımı nedeniyle meme ağrısı ve geri dönüşsüz sarkma sorunuyla karşılaştığını dile getirdi.

Kadınları hem günlük hayatlarında hem de spor yaparken bedenlerine uygun sütyen kullanmaları konusunda uyaran Doç. Dr. Kaya, memede bulunan Coopers bağlarının aşırı uzamasına neden olan egzersizlerin uygun olmayan sütyenlerle yapılmasının meme sarkmalarına davetiye çıkardığını dile getirdi.

Cilt ve memeyi göğüs duvarına bağlayan ince Coopers bağları dışında memeleri destekleyen bir kas yapısı olmadığını kaydeden Kaya, "Özellikle Coopers bağlarının aşırı uzamasına neden olan egzersizlerin uygun olmayan sütyenlerle yapılması geri dönüşsüz meme sarkmalarına yol açmaktadır" dedi.

MEME AĞRISI YAŞAM KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR

Her 5 kadından 1'inin egzersiz/spor sırasında memelerinde hissettikleri ağrı nedeniyle egzersizi bıraktığını, motivasyonlarını kaybettiğini ve yaşam kalitelerinin azalmasından endişe ettiklerini belirten Defne Kaya, buna karşın spor için dizayn edilen sütyenlerin kadınların fiziksel aktivite seviyelerini arttırdığını ifade etti. Egzersizin memelerde neden ağrı yaptığına dair net bir bilgi ve bulgu bulunmadığını belirten Doç. Dr. Defne Kaya, şunları söyledi:

"Bu konu tam olarak çözümlenememiş olsa da meme dokusu etrafındaki yapılarda gerim artışının memelerde ağrı yaptığı düşünülmektedir. Kadınların memeleri yürüme sırasında 4 cm, koşma sırasında ise 15 cm aşağı-yukarı-içe-dışa doğru hareket ediyor. Bu çok yönlü yer değişimi göğüsteki destekleyici bağ ve cilt/cilt altı dokuyu uzattığı için hem ağrıya hem de sarkmaya neden oluyor. Egzersiz yapın ya da yapmayın memelerinizde, bel ve boynunuzda ağrısı oluşturacak, geri dönüşsüz sarkmalara yol açabilecek sütyenleri kullanmaktan mutlaka kaçının."

KONTROLSÜZ HAREKETİ % 53 AZALTIYOR

Uygun sütyen kullanımı ile memelerdeki kontrolsüz hareketin yüzde 53 oranında azaldığına da dikkat çeken Doç. Dr. Defne Kaya, "Meme dokusunu göğüs duvarına doğru iten, memeleri birbirinden ayıran ve her iki özelliği de ihtiva eden toplam 3 tip spor sütyeni var. Spor ya da egzersiz yapıyorsanız bu sütyenleri kullanın, ama denemeden kesinlikle almayın" dedi.

UYGUN SÜTYEN NASIL SEÇİLMELİ?

Her sütyen sizin için uygun değildir. Meme dokusunu, göğüs kafesini ve omuzlarınızı kavrayan sütyenleri tercih edin.

DENEMEDEN SATIN ALMAYIN

Deneme odasında olduğunuz yerde sıçrayın ve memenizde ağrı oluşup oluşmadığını kontrol edin.

45 yaşından sonra özel dizayn edilmiş sütyenleri kullanın.

NPGRUP


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:25 Kasım 2016Yayınlanma Tarihi:06 Ekim 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.