Sosyal medya nasıl mutsuz ediyor?

Deniz kenarında ışıldayan fotoğraflar, gece eğlenceleri, arkadaşlarla kalabalık tatiller... Ancak gerçek aslında böyle olmasa da sosyal medyadan yansıyanlar hep böyle.

Uzmanlar ise uyarıyor: Sosyal medyaya bakarak ‘Herkes çok mutlu, ben ise bu kadar mutlu olamıyorum’ demeyin. Online hayattan başka gerçek bir hayatın da yaşandığının unutulmaması gerektiğini hatırlatıyor.

HAYATIMIZIN AYRILMAZ BİR PARÇASI

Üsküdar Üniversitesi Np İstanbul Hastanesi’nden uzman klinik psikolog Duygu Kılıç, gelişen teknolojiyle beraber hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen sanal dünyanın insanı etkilediğini söyledi. Kılıç, şu değerlendirmelerde bulundu:

ESKİDEN SADECE KENDİ YAKINIMIZDAKİLERİ GÖRÜYORDUK

“Tarih boyunca etkileşim içerisinde olduğumuz olaylar ve insanlar belirli sayı ile sınırlı kalmıştır. Avcı toplumda sadece ailemiz ve kabilemizdeki insanlarla görüşüyor, yerleşik hayatta sadece köyümüzdeki insanlarla konuşuyor, modern öncesi toplumda da yine sadece kendi bölgemizde meydana gelen olaylar ve yakınımızdaki insanlarla iletişim içerisinde olabiliyorduk.

NE YAPTIĞIMIZLA SADECE AİLEMİZ İLGİLENMİYOR!

İletişim teknolojilerinin, radyolarla hayatımıza girerek evrimini televizyon ve telefonun gelişimi ile devam ettirmiş ardından internet ve akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle kendimizi bir anda global toplum içerisinde bulduk. Eski tarihlerde sadece kendi yaşadığımız bölgelerde olup bitenler hakkında fikir edinebiliyorken bugün tüm dünyada meydana gelen olaylar hakkında bilgi edinebiliyor duruma geldik, daha önce bizim ne yaptığımızla ilgilenen sadece ailemiz ve en yakın arkadaşlarımızken şimdilerde takipçilerimiz de hayatımıza dahil olabiliyor, daha önce konuşabileceğimiz insanlar bize yakın kişilerken şimdilerde ise dünya üzerinde interneti kullanan yaklaşık iki milyar insan ile birlikte yaşıyoruz.

ONLİNE HAYAT TERAPİSİ UZAK DEĞİL

Online hesaplarımıza ve başkalarının online hayatlarına yüklediğimiz değerin kontrolsüz bir şekilde artması durumunda gelecekte insanlar online hayata adapte olabilmek için veya sadece online hayatlarında yaşamış oldukları problemlerle ile ilgili olarak terapi almak zorunda kalabilecekler.

Nasıl günümüzde aile terapisi, çift terapisi gibi kişinin hayatını etkileyen ilişkilerinin konu alındığı bir terapi sistemi var ise online yaşamımızın da hayatımızı etki altına almasından kaynaklı birtakım sorunlar gün yüzüne çıkacak ve “online ilişkilerimizi konu alan bir terapi” (Online Hayat Terapisi) alanı oluşacaktır. Yaptığımız sosyal araştırmalar, bu sorunların birikip toplumu derinden etkilemeye başlamadan önce bir takım önlemler alınarak farkındalığın arttırılması gerektiğini göstermiştir.

ONLİNE HAYATI İÇSELLEŞTİRİLMEMELİ

Teknolojiye bağımlı olmaktan farklı bir süreç olarak karşımıza çıkan online hayatı içselleştirmek ve başkalarının hayatını sadece internet ortamı üzerinden görerek bir takım yargılarda bulunmak, gerçek hayattan kopuşumuza neden olabilecektir.

Bu kopuşun engellenebilmesi için her şeyden önce başkalarının hayatlarına dair internet ortamı üzerinde gördüklerimizin tüm gerçekliği ifade etmediğini aklımızda tutmamız gerekir; insanlar pek tabi ki yaşadığı sorunları bizim göreceğimiz şekilde paylaşmak yerine sadece mutlu olduğu ve hayalini kurduğu hayatı bizimle online olarak paylaşacaktır.

NTV


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:15 Temmuz 2016Yayınlanma Tarihi:12 Temmuz 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.