Sokağa çıkmayan çocuklarda miyopi artıyor

Uzakdoğu'nun büyük kentlerinde "sokağa çıkmayan" yeni nesildeki miyopi vakalarında büyük artış olduğu belirlendi.

Uzakdoğu'nun büyük kentlerinde "sokağa  çıkmayan" yeni nesildeki miyopi vakalarında büyük artış olduğu belirlendi.

Avustralya'nın Canberra Üniversitesi'nden bilimadamlarının yaptığı  araştırma, Singapur'da ilkokula giden çocukların sadece günün yarım saatini  dışarıda geçirdiği ve 10 çocuktan 8-9'unun miyop olduğunu gösterdi. Dünya genelinde lise son sınıf öğrencilerinde miyopi vakalarına en fazla  Çin, Tayvan, Hong Kong, Japonya, Singapur ve Güney Kore'nin büyük kentlerinde  rastlandığı, bu kentlerde miyopi vakalarının yüzde 80-90 olduğu vurgulandı. Araştırmacılardan Ian Morgan, dünyanın geri kalan kısmından farklı olarak  Uzakdoğu'da çocukların "okula gittiğini, okuldan çıkmadığını, daha sonra evine  giderek ders çalıştığını, bilgisayarla uğraştığını ve televizyon izlediğini"  belirtti. Morgan, güneş ışığının göz dokularının normal gelişimi için gerekli ve  önemli olduğunu, miyopiyi engelleyen dopamin hormonunu harekete geçirdiğini  belirtti. Uzakdoğu'daki miyopi vakalarının çoğunun kalıtsal olmadığını da belirten  Morgan, güneş ışığından yeteri kadar faydalanıldığında, kitap okumanın, ders  çalışmanın, bilgisayar önünde vakit geçirmenin miyopi vakalarında artışa neden  olmayacağını, günün 2-3 saatini dışarıda geçiren çocuklarda "muhtemelen" miyopi  olmayacağını ifade etti.

MİYOPİ NEDİR

Halk arasında "uzağı iyi görememe" olarak bilinir. Uzaktaki cisimlerden gelen paralel ışınların retinanın önünde, yakındaki cisimlerden gelen diverjan (biribirinden uzaklaşan) ışınların retina üzerinde odaklaştığı durumdur. Araştırma İngiliz The Lancet dergisinde yayımlandı. LONDRA A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:04 Mayıs 2012Yayınlanma Tarihi:10 Mayıs 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.