Siz hangi konuda takıntılısınız

Takıntı, kişiyi büyük sıkıntılara sokan, kişinin iradesi dışında gelişen, engellenemeyen her tür düşünce, dürtü ve duygu durumudur.

Takıntı, kişiyi büyük sıkıntılara sokan, kişinin iradesi dışında gelişen, son derece tedirgin edici, saçma olduğunun bilincinde olunmasına rağmen engellenemeyen her tür düşünce, dürtü ve duygu durumudur.

Takıntılar hemen hemen her insanda vardır, ancak toplumun her yüz kişiden ikisinde ya da üçünde hastalık derecesinde görülür. Takıntı yaşı cinsiyete göre farklılıklar gösterir; erkeklerde bu rahatsızlığa 6- 15 yaşlarında rastlanırken, kadınlarda hastalığın görüldüğü yaş ortalaması 20- 29’dur.

 DÜZEN TAKINTISI

Düzen takıntısı, obsesyonun en sık rastlanan türüdür. Kişi, her şeyi çok dikkatli düzenler ve kurduğu düzenin bozulmaması için inanılmaz çaba harcar. Eşyalarının karıştırılmasına, hatta dokunulmasına karşı şiddetli tepki verebilir.

 TAKINTILARLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

  ZARAR VERME YA DA SALDIRGANLIK TAKINTISI

Kendi çocuğuna ya da yakınlarına zarar verme düşüncesidir. Ayrıca tekrarlayan cinsel imgeler ya da duygular da bu türün kapsamı içine girer. Aslında başkasına zarar vermeyeceklerini bilmelerine karşın çocuklarına ya da sevdiklerine zarar verme düşüncelerini, buna bağlı olarak da korkularını yenemezler. Bu korkuyla mücadele etmek için başka takıntılar geliştirirler; herhangi bir şeyi belli sayıda yapmak gibi… Örneğin pencereyi üç kez açmak, kapıyı iki kez kapamak gibi…

ŞÜPHE TAKINTISI

Bu obsesyon türünde kişi, yaptığı işten emin olamaz ve yapıp yapmadıklarını defalarca kontrol etme ihtiyacı duyar. Işığı söndürmüş olmasına rağmen tekrar tekrar kontrol etmek zorunda kalır.

DİNİ TAKINTILAR

Hiç istemediği halde Allah’a ya da dini değerlere küfür etme, hakaret etme düşünceleridir ve bunlar genellikle kişi ibadet ederken ortaya çıkar. Bu duygu durumundan kurtulmaya çalışan kişi, okuduğu duayı defalarca tekrarlamak zorunda kalır. Sıkıntısını hafifletmek ve dikkatini başka yere çekmek için sayıları, belli bir düzende ileriye ya da geriye doğru saymaya çalışır.

TEMİZLİK TAKINTISI

Bu tip bir takıntısı olan kişi, herhangi bir şeye dokunmaktan kaçınır, temiz olduğundan emin olmak, onun için en önemli şeydir. İnsanlarla tokalaşmaz, zorunlu olarak bir şeye dokunduğunda da defalarca ellerini yıkar. Bu takıntıyı yaşayan insanlar, ellerini ya da vücutlarını yaralar oluşuncaya kadar yıkarlar (bazen 50- 100 defa). Obsesyonların en sık görülen türlerinden biridir. Hürriyet

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:07 Haziran 2012Yayınlanma Tarihi:24 Mayıs 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.