Sinirli ve stresli bir annem var

"Annemin sinirli ve stresli olduğu gün boynundan başlayıp başının yarısını (yüzü de dahil) kaplayan bir şekilde başı ağrıyor. Bazen bu durum sabah yataktan kalkarken başlıyor ve bütün gün devam ediyor.."

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

CİNSEL SORUNLARINIZ MI VAR? ÇÖZÜN...

TAKINTILARINIZI YENEBİLİRSİNİZ...

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞINIZ VARSA ÜZÜLMEYİN, KURTULABİLİRSİNİZ'...

CİNSEL SAĞLIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİYİ ÖĞRENİN..

cocuk_sahibi_olamayanlarSORU Problemim uykusuzluk. Düzenli bir yaşantım var, hareketliyim, hemen her gün dışarıdayım. Her yere yürüyerek gitmeye çalışıyorum. Sağlıklıyım ama yine de yattıktan sonra uyumak için zorlanıyorum. Fakat kalkmadan uyumaya çalışıyorum. Bugünlerde 7 kilo aldım, uykusuzluğun etkisi olabilir mi? Son 1 hafta içinde tüm tahlillerimi yaptırdım, her şeyim normal. CEVAP Sağlıklı olan ve tahlil sonuçları normal olan bir kişide uykusuzluk beklenmez. Burada anlaşılan kişinin fiziksel yönden sağlıklı olduğudur. Bunun yanı sıra, ruhsal ve sosyal sağlığın da yerinde olması gerekir. Bu durumda uykusuzluk doğrudan bir uyku bozukluğuna veya ruhsal-sosyal bir nedene bağlı olabilir. Belirgin olumsuz yaşam olayları yoksa, ruhsal yönden bir sorun yoksa, bir uyku merkezinde uykusuzluğun araştırılması gerekir. Uykusuzluğun kilo aldırma değil, kilo verdirmesi daha sık görülen bir durumdur. Uykusuzluk nedeniyle arada atıştırma varsa, o zaman kilo alma olabilir. SORU On iki yaşında bir oğlum var. Beş yaşına kadar konuşamadı. Konuşmaya başladığında ise, kendi başına okuyup heceleyerek yazmayı öğrendi. Yedinci sınıfa gidiyor şu an ve derslerinde çok başarılı. Türkiye genelinde derece yapan bir öğrenci. Bizim sorunumuz ise, küçüklüğünden bu yana tırnaklarını yemesi, akıcı ve düzgün konuşamaması; bu onu da rahatsız ettiğinden sorun haline geldi. CEVAP Konuşmanın geç başlaması zeka sorunu olmayan, hatta zeki çocuklarda da nadiren görülebilmektedir. Geç konuşmaya başlama akıcı ve düzgün konuşmayı olumsuz etkiler. Çocuk küçükken her şeyi anladığı, fakat konuşamadığı için sıkıntıya girebilir. Tırnak yeme bu sıkıntının bir anlatımı olabilir. Konuşma, konuşma terapisinden yarar görür. Gerek konuşmanın düzelmesi için, gerekse tırnak yeme için bir çocuk ve ergen ruh hekimine başvurulması uygun olur. SORU Annemin sinirli ve stresli olduğu gün, boynundan başlayıp başının yarısını (yüzü de dahil) kaplayan bir şekilde başı ağrıyor. Bazen bu durum sabah yataktan kalkarken başlıyor ve bütün gün devam ediyor. CEVAP Bu şekildeki baş ağrısının neye bağlı olduğunu anlamak için beyin omurlarının incelenmesi ve nörolojik muayenenin yapılması gerekir. Yarım baş ağrısı olarak bilinen migren veya başka damarsal değişiklikler buna neden olabilir. Migrende de ruhsal etkenlerin (stres, sıkıntı, sinirlilik gibi) baş ağrısını veya bir atağı ortaya çıkardığı bilinir. Ağrı kesicilerle veya migren ilaçlarıyla alınan sonuç da durumu netleştirmekte yardımcı olur. Beyin omurları ve nörolojik muayene normal, migren değilse, bir ruh hekimine başvurmak gerekir.

SORU SORMAK İÇİN TIKLAYIN…

ANNEM SİNİRLİ VE STRESLİ

KOKU TAKINTIM VAR

YÜKSEKLİK KORKUM VAR

ERGENLİKTEKİ KARDEŞİME NASIL DAVRANMALIYIM

#

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:22 Ocak 2024Yayınlanma Tarihi:13 Aralık 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.