'Şiddetli baş ağrılarım var'

"Şiddetli baş ağrılarım oluyor gözüm kararıyor çok şey düşünüyorum günlük yaşamda ölü gibiyim. Bu bir hastalık mı?"

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

 

SORU Tortikolllis, distoni hastasıyım, aynı zamanda bazı aralıklarla depresyon ve panik atağı geçiriyorum. Bazen çıkmaza giriyorum, önerilerinizi bekliyorum. CEVAP Tortikollis ve distoniyi hastalık değil, belirti olarak düşünmek gerekir (distoni kimi zaman tek başına görülebilir). Tortikollis çeşitli nedenlerle boynu istem dışı kasılması ve bir süre öyle kalmasıdır. Distoni, kasların gerginliğindeki bozulmaya bağlı olarak bedenin çeşitli bölgelerinde (gövde, boyun, yüz, göz küreleri) kasılmaların olmasıdır. Bu belirtiler bazı psikiyatrik bozukluklarda, nörolojik hastalıklarda ve bazı ilaçların yan etkilerine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu belirtiler depresyon ve panik bozukluğunda görülmez. Bu nedenle, önce tortikollis ve distoninin nedeninin bulunması, bunun tedavi edilmesi gerekir. İlaç yan etkisine bağlı ise, ilacın değiştirilmesi gerekir. Konu hem psikiyatrinin, hem de nörolojinin ilgi alanındadır. SORU Ben geçen yıl depresyon tedavisi gördüm. Doktorumum önerisiyle yaklaşık 1 ay önce ilaçlarımı azaltarak bıraktım, fakat yine zaman zaman kendimi çok kötü hissettiğim oluyor. Tekrar bir depresyon yaşıyor olabilir miyim? CEVAP Depresyonda ilacın olabildiğince uzun süre kullanılması önerilir. Bunun nedeni depresyonun tekrarlama olasılığının olması ve ilacın yeni depresyon nöbetlerine karşı koruyucu etkisinden yararlanmaktır. Depresyonda belirtiler arada bir değil, en az iki hafta her günün yarısından daha çok zamanda görülmelidir. “Zaman zaman kötü hissetme” buna uymuyorsa, günlük yaşam olaylarının yarattığı stres veya sıkıntıya bağlı olabilir. Bu yönden kişinin kendini değerlendirmesi yararlı olur. SORU Şiddetli baş ağrılarım oluyor, gözüm kararıyor, çok şey düşünüyorum, günlük yaşamda ölü gibiyim. Bu bir hastalık mı? CEVAP Bu belirtilerin nedenini bulmaya çalışmak önemlidir. Çünkü ilk bakışta baş ağrısı ve göz kararmasının kan basıncındaki artma veya azalmaya bağlı olma olasılığı vardır; bunlara dayalı olarak halsizlik de görülebilir. Diğer belirtilerle bir bütün olarak düşünüce, bedensel bir neden bulunmadıysa, bir psikiyatrik bozukluğa bağlı olduğu düşünülebilir. Depresyonda da bu belirtiler görülür. Kişiyi ve günlük yaşamını bu kadar etkileyen bir durum bir hastalıktır. Bu nedenle bedensel bir hastalık olup olmadığının araştırılması, daha sonra da psikiyatrik muayene yapılması uygun olur.

 

 

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:23 Şubat 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.