Şiddet gören kadınlar şikayetçi olmuyor

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri’ne sığınan kadınların, kimliklerini gizleme konusunda hassas davranmadıklarını belirten Asan, “Çoğu kadın şikayetçi de olmuyor. Ankara ŞÖNİM’de şikâyetçi olunmayan 9 failin peşindeyiz” dedi.

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri’ne sığınan kadınların, kimliklerini gizleme konusunda hassas davranmadıklarını belirten Asan, “Çoğu kadın şikayetçi de olmuyor. Ankara ŞÖNİM’de şikâyetçi olunmayan 9 failin peşindeyiz” dedi.

siddetkadinAile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın “tek kapı” mantığıyla hayata geçirdiği ve şu anda 14 ilde bulunan ve açıldığı günden bu yanan bazı mağduriyet olaylarıyla gündeme gelen Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM), Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog projesi kapsamında Paris’te gerçekleşen “Cinsiyet Eşitliği Sempozyumu”nda da tartışıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Yardımcısı Aşkın Asan, Milliyet’e ŞÖNİM’e dair çözülemeyen problemleri ve yaşanılan sorunları anlattı. ŞÖNİM’lerde yaşanan problemlerin, bunun yeni bir sistem olmasından kaynaklandığını belirten Asan, ŞÖNİM’lerde kadınları erkeklerle barıştırmaya yönelik bir tavır takınıldığı eleştirilerine şöyle yanıt verdi: ‘BARIŞMAYA ZORLAMIYORUZ’ “Barıştırma gibi bir durum kesinlikle söz konusu değil. Bizim ŞÖNİM’lere gelen kadınların büyük bir bölümü kendisi şikâyet etmiyor. ‘Ben 1-2 gün kalır, giderim’ diyor. Yaşam tehlikesi algıları da çok düşük, ‘Bir şey yapamaz’ diyorlar. Şikâyet edilmeyen failler sokakta dolaşıyor. Mekanizmada eksik olan şikâyet edilmeyen faillerle ilgili durumdur. Eğer kadın gidip, şikâyetçi oluyorsa sistem var. Adalet Bakanlığı’nın denetimli serbestlik mekanizması hemen devreye giriyor. Biz o şikâyet edilmeyen, mekanizmalara girmeyen failler için ne yapabiliriz diye Ankara’da çalıştay yaptık. Amerika, Hollanda gibi dünya çapında faillerle çalışan bilim insanlarını, sivil toplum örgütlerini davet ederek, mekanizmalarını öğrendik. Ankara’daki ŞÖNİM‘de uygulamasını başlattık. Bu kadınlar ŞÖNİM’e gelen ama şikâyetçi olmayan kadınlar. Şu an ŞÖNİM’de de kalmıyorlar. Şu an o şikâyet edilmeyen 9 fail üzerinden incelemedeyiz. Kadınlarla telefonlarımızla güvenlik sağlandığı ortamda çok farklı yerlerde görüşüp inceleme yapıyoruz. İkna, barıştırma yolunda değiliz.”

‘KADINLAR DA HASSAS OLMALI’ Çok sayıda suç duyurusunda bulunmalarına rağmen ölümden kaçamayan kadınlara ilişkin ise Asan şunları söyledi: “Bir cinayet yaşanmadan tutuklanmıyor devri değişti. Eğer kişi zarar verdiyse, tehdit ettiyse uzaklaştırılıyor. Sistemde sıkıntılar uygulama kısmında çıkabiliyor. Sadece devletin yapabileceği bir şey değil bu. Polisler, yerel yönetimler de konunun üstüne gitmeli. Herkese görev düşüyor” dedi.

ŞÖNİM’lerde kaçtıkları erkek tarafından deşifre edilen kadınlara yönelik de Asan, kadınlara “dikkat” çağrısında bulundu. “Gelen kadınların çoğu çocuklarıyla geliyor. Nakil bilgisiyle deşifre edilen kadınlar evet var. Okulların isimlerinin gizli tutulmaması deşifre edilmelerine sebep oluyor. Milli Eğitim bizimle çalışıyor. Hassas olmaları çağrısını sık sık yapıyoruz. Fakat bu konuda hassas olması gereken sadece kurumlar değil. Kadının kendisi de çocukları da dikkatli olmalı. Okul yönetimi de aynı şekilde. Kadınların çok hassas olmadıklarını, bazen kendi kendilerini deşifre ettiklerini görüyoruz. Herhangi bir ihmal kötü sonuçlar doğuruyor.” A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:12 Kasım 2013Yayınlanma Tarihi:13 Kasım 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.