Şiddet çocuklarının elini tuttular

Şiddet mağduru çocuklara travma sonrası psikolojik destek vermek amacıyla kurulan "Haydi Tut Elimi", iki yılda 60 çocuğu topluma kazandırdı.

Şiddet mağduru çocuklara travma sonrası psikolojik destek vermek amacıyla kurulan "Haydi Tut Elimi", iki yılda 60 çocuğu topluma kazandırdı.

hayditutelimi_tarhan1 hayditutelimi_tarhanYaklaşık 3 yıl önce kuru­lan ve 2 yıldır aktif olarak çalışan Haydi Tut Elimi Derneği, ihmale ve şiddete maruz kalan çocuklarla yakından ilgilenmek ve psikolojik tedavilerini sağlamak amacım taşı­yor. Yaşadıkları travmanın ardın­dan ciddi psikolojik sorunlarla boğuşan, devlet korumasındaki ya da 18 yaşım doldurduğu için esirge­me kurumundan ayrılmak zorunda olan gençlere yardım eli uzatan dernek, şimdiye dek yaklaşık 60 çocu­ğun topluma kazandırılmasını sağ­ladı.

'FIRTINADA GEMİ GİBİLER'

Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezleri'ndeki çocukların bakım ve tedavilerinin eksiksiz sağ­landığını, ancak onların hayata tutunmaları için gerekli psiko-sosyal des­teğin verilemediğini dile getiren derneğin yönetim kurulu başkanı ve Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Bu çocuklar hayatta güvenli bağlanma­yı beceremedikleri için fırtı­nada kalmış gemi gibiler. Bu nedenle bu çocuklar ikili ilişki kurmakta, hayata adapte olmakta zorluk çekiyorlar" dedi. Zincirle evde tutulandan, ailesi tarafından seks işçisi olarak kullanılana kadar pek çok çocuğun tedavisinde başarı sağladıklarını anlatan Tarhan "Bir çocuğumuz tam 130 kilo ve çirkin kalmalıyım diyerek sürekli yiyor. Cinsel yönden çekici olmamalıyım gibi bir düşünceye takılmış ve araştırınca altından cinsel taciz hikayesi çıktı. Üvey annesi, yanında abisini kesmiş bir çocuğumuz oyuncaklarının kollarını kesiyor. Yaptığı resimlerde insanları kolları kesik ve gözlerinden kan akar vaziyette resmediyor. Bu çocuklara yoğun psikoterapi gerekiyor" diye konuştu.

'GÖNÜLLÜ AİLELER ŞART'

Üsküdar Üniversitesi ve NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi'yle yaptıkları protokol sonucunda, 3 psikiyatrist ve derneğe üye 30 psikolog ile çocukların rehabilitasyonunun üstlendiklerini anlatan Tarhan, "Psikologlar kişisel bağlanmayı sağlayarak bir tür arkadaş gibi çocuğun acil durumda arayacağı, konuşacağı, fikir danışacağı bir figür oluyor. Acil bir durumda psikolog hemen müdahale ediyor. Psikologlar ise her bir çocuğa yaşam koçluğu yapıyor" dedi. Profesyonel ekip dışında çocukların anne şefkati görebileceği bireylere ihtiyacı olduğunu anlatan Tarhan, bu noktada gönüllü annelere çok iş düştüğünü belirtti. Gönüllü ailelerle sosyal etkinlikler düzenlediklerini anlatan Tarhan, yarın Fatih Camisi bahçesinde düzenlenecek kermesin gelirinin derneğe kalacağını sözlerine ekledi. Nurdeniz Erken - SABAH GAZETESİ

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:08 Mayıs 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.