Sıcak hava stresi tetikliyor

Vücut ısısındaki aşırı artış, stres, keyifsizlik ve öfke gibi duygusal tepkilere neden olabiliyor.

Aşırı sıcaklar sosyal hayatı olumsuz etkilerken çalışma hayatında da konsantrasyon bozukluğu gibi sorunlara neden oluyor. Stres, uykusuzluk gibi sonuçlardan kurtulmak için yapılması gerekenleri Uzman Psikolog Meral Sarıkaya anlattı.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi'nden Uzman Psikolog Meral Sarıkaya, aşırı sıcakların ve nemin iş hayatında konsantrasyon ve odaklanma sorunlarına yol açabileceğini kaydetti. Konsantrasyon ile fiziksel şartlar arasında çok yakın bir ilişkinin bulunduğunu belirten Sarıkaya, sıcak hava, uykusuzluk gibi durumların çalışma hayatında önemli sorunları beraberinde getirdiğini söyledi.

Aşırı sıcak havanın tüm canlılar üzerinde negatif bir etkiye neden olduğunu ifade eden Sarıkaya, şunları söyledi:

“Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta, kalp atışı hızlanmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Yine ortamdaki nem oranı yüksek ise terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeye düşmeyebilir. Bunlar da beraberinde stres, keyifsizlik, tahammülsüzlük, öfke gibi duygusal alanda tetiklenmelere yol açabilir. Ayrıca gece uyku kalitesini düşürebileceğinden keyifsizlik, yorgunluk, bitkinlik gibi faktörler de bunlara eklenebilir.”

Uzman Psikolog Meral Sarıkaya, çalışılan ortamdaki sıcaklığın dengelenmesi gerektiğini de belirterek, “Dolayısıyla çalıştığımız ortamın sıcaklığını konsantrasyon ve dikkatimizin verimli olabileceği bir ölçüde tutmak, vücut ısısını dengelemek noktasında bol sıvı almak olumsuz etkileri azaltmada etkili olacaktır. Böylece sıcak hava koşullarının çalışma yaşamımızı olumsuz yönde etkilemesinin önüne geçebiliriz” dedi.

NPGRUP


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:07 Haziran 2017Yayınlanma Tarihi:02 Eylül 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.